El tren del Centenario en la película «El Marqués de Salamanca»

«El Marqués de Salamanca» fue la película producida por la Comisión Oficial para la Conmemoración del 1er  centenario del Ferrocarril de España en 1949.  Hace 65 años se celebraba el Centenario del Primer Ferrocarril en España. Como es sabido, tal honor corresponde al trayecto de Barcelona a Mataró y a su principal impulsor, el mataronés Miguel Biada. Aunque…

Juguesca de Biada a Cuba: «anirem a Mataró en ferrocarril»

La idea del ferrocarril de Barcelona a Mataró ja estava en la ment d’un grup de catalans ja cap a 1839-1840, entre ells Miquel Biada que encara es trobava a Cuba. “Yo he oído de los labios del difunto D. Miguel Biada, mucho tiempo antes de su vuelta de la isla de Cuba, en una…

William Mackenzie, constructor

Pressuposta les obres William Mackenzie havia estat un dels promotors el 1845 una companyia anglo-espanyola per executar el ferrocarril de Madrid a Bilbao, projecte que fracassà. En canvi la seva primera intervenció al Barcelona-Mataró va ser com a constructor. L’enginyer Joseph Locke li oferí la feina, perquè de fet ja treballaven junts al Paris–Rouen. Mackenzie ja coneixia…

Ramon Maresch i Ros, president de la companyia del ferrocarril

Ens plau donar a conèixer els perfils dels altres promotors que junt amb Miquel Biada van crear el ferrocarril de Barcelona a Mataró. Ramon Maresch i Ros va nèixer el 21 desembre 1791 a Barcelona, i va morir el 3 de febrer de 1854 als 63 anys. Fill de Ramon Maresch i Comas, un vigatà (1749-1816) que…

Onofre Viada i Balanzó, vice president de la Junta

Onofre Viada va nèixer el 25 d’octubre de 1806 a Mataró, fill de Onofre Viada Bunyol (Mataró, 1780), pilot, i Rosa Balanzó. De jove va marxar a Cuba per fer de comerciant dins la xarxa familiar. Es va casar a L’Havana amb Catarina Vilaseca Laurent (Luisiana, Nova Orleans 1806- Barcelona 1882, filla de Baldiri Vilaseca de Figueres, i…

Josep Maria Roca Cabanas, concessionista i primer director

La intervenció de Josep Maria Roca Cabanas en el ferrocarril de Barcelona a Mataró va ser de primer ordre, sobretot en els primers anys (1843-1845). Va néixer a Barcelona cap al 1805 ó 1806, i va morir a Barcelona el 18 de juny de 1885 als 79 anys. Era fill del barceloní Josep Roca i Sanmartí,…

Terenci Thos i Codina i la privatització del tren, 1898

Terenci Thos i Codina (1841-1903),  il·lustre mataroní, va publicar el 1898 un article referent al ferrocarril de Barcelona a Mataró. Aquell 1898 havia estat un any fatídic per a Espanya des de punt de vista política causa del fracàs de la guerra de Cuba. Però  Catalunya en termes ferroviaris havia patit un altre desastre: l’empresa madrilenya MZA (Madrid-Zaragoza-Alicante) va comprar la…

Biada retorna a Barcelona

En ocasió de les festes de Santa Eulàlia el seguici del gegant Robafaves de Mataró estarà quinze dies a Barcelona convidat a la festa major d’hivern d’aquesta ciutat. S’allotgen des del 1 de febrer als baixos del Palau de la Virreina, on reben visites. D’aquí uns mesos, al juliol 2016, els gegants de Barcelona tornaran la…

Marià Ribas i Bertran i la restauració de l’estació antiga de Mataró

L’il.lustre mataroní Marià Ribas i Bertran (1902-1996) el 1948, va dissenyar la restauració de l’estacio antiga de Mataró. La Comissió local que organitzava la celebració del Centenari del ferrocarril, entre moltes altres propostes, va projectar la creació d’un museu dedicat al ferrocarril en l’edifici de l’antiga estació, que des de 1910 es feia servir només com…

Adéu a Francesc Robert Graupera

Hem acomiadat amb tristesa qui fou President Honorari del Cercle Històric Miquel Biada, Francesc Robert Graupera (1932-2016), enginyer, ex-alcalde de Mataró entre moltes altres coses de la seva fructífera carrera. La seva feina com a alcalde entre 1973 i 1977, a cavall entre el final de franquisme i l’inici de la transició, queda descrita en les entrevistes publicades…

Eduard Maristany, per X. Nubiola

L’enginyer Xavier Nubiola ha recuperat la figura de l’enginyer Eduard Maristany, que va tenir un paper clau en la història dels ferrocarrils espanyols i molt especialment dels catalans. Maristany va ser a més d’un gran gestor, un gran tècnic avançat a la seva època. Va fer viatges per tot el món per conèixer noves tecnologies ferroviàries per aplicar-les al…

Conferència «Els romàntics del tren»

El tren, que és un assumpte eminentment tècnic, industrial, polític i social, està per altra banda embolcallat en un núvol d’admiració que segurament te l’origen en l’impacte social que va tenir aquest invent des del principi. El Romanticisme que va ho va impregnar tot en la Europa del segle XIX va ser una etapa de la nostra història…

1894: Puig i Cadafalch i «la colla de l’enveja»

Mª Àngels Mas i Mas, vocal dels Amics de Josep Puig i Cadafalch, ha trobat i ens ha fet arribar un interessant escrit de Josep Puig i Cadafalch sobre el ferrocarril, que va publicar al diari Noticiaro Mataronés el 28 d’octubre de 1894, amb motiu del 46 aniversari de la inauguració de la línia fèrria entre Barcelona i Mataró…

Any Puig i Cadafalch: el quiosc d’Anís el Mono a l’estació de Badalona

A l’ampla andana de l’estació de Badalona hi ha haver durant quasi quaranta anys un quiosc de begudes de la marca Anís el Mono d’estil modernista, dissenyat per Josep Puig i Cadafalch. Eren els anys d’apogeu del modernisme, un estil que reflectia les ànsies de progrés, llibertat i modernitat de bona part de la societat….

Eusebi Vidiella i Morató i l’auca del primer tren

Amb el títol «Aquí trobareu combinada l’auca del primer ferrocarril amb la història d’en Biada. Centenari 1848-1948» publicava Eusebi Vidiella i Morató (Xerta 1900-Mataró 1971) la seva encertadíssima auca sobre el tren de Barcelona a Mataró, en plena celebració del seu centenari l’any 1948. Comença explicant la trajectòria de Miquel Biada, amb vuit quadres sobre la seva infantesa…

Any Puig i Cadafalch: el projecte per a l’Exposició Internacional de 1929

Quina és la veritat de l’origen i destí de les quatre columnes de Josep Puig i Cadafalch a Montjuich? L’enginyer Xavier Nubiola de Castellarnau aporta un nou punt de vista, amb una comunicació de dijous 19 a les 11h al Congrés «Josep Puig i Cadafalch, arquitecte de Catalunya» que se celebrarà a Barcelona i Mataró…

Exposició «Rovira Brull i el tren» a l’Ateneu de la Fundació Iluro

La passió confessa de Josep Maria Rovira Brull pels trens ha quedat ben documentada en les seves nombroses pintures i dibuixos de locomotores. L’any 2016 una surrealista Mataró del pintor va ser escollida com a icona de la celebració del tren que tradicionalment s’organitza a Mataró cada mes d’octubre. Aquest any hem volgut aplegar el major número…

La catalogació del patrimoni cultural del ferrocarril de Mataró: Jornada Recercat a Manresa

Aquest mes de febrer clourem la primera fase del projecte de catalogació del patrimoni cultural del tren de Barcelona a Mataró, que portem a terme amb la col.laboració del Museu Arxiu de Santa Maria gràcies a una subvenció de l’Institut Ramon Muntaner. Hem presentat el projecte en l’exposició de projectes de centres d’estudidins les Jornades Recercat, de…

Ofrena floral a Miquel Biada

El dissabte 27 d’octubre de 2018, després de l’acte d’inauguració d’una placa al lloc on es va ubicar la primitiva estació, celebrarem l’homenatge de la ciutat al promotor del seu ferrocarril, Miquel Biada  que organitza l’Ajuntament per mantenir viu el record de la gran aportació a Mataró que va fer promovent-hi l’arribada del ferrocarril. En un acte…

Manifest «Biada, símbol de Mataró»

«Mataró, en els llibres d’història, és coneguda per haver estat, el 1848, la ciutat pionera que va acollir l’arribada del primer tren de la península, connectant-la amb la capital catalana de forma ràpida i efectiva: de cinc hores de trajecte es va passar a tan sols trenta minuts. Una autèntica revolució en aquell moment. Històricament, des…

El tramvia Mataró-Argentona

El tramvia elèctric va tenir el seu moment de gloria arreu a principis del segle XX, doncs anava per la via pública sense necessitat de grans obres com el ferrocarril. Però aviat els ferrocarrils interurbans van limitar la seva extensió al àmbit de las ciutats, per ser definitivament eradicat per la pressió del automòbil i…

Josep Filbà, nou president del Cercle Històric Miquel Biada

Ahir 4 de juny, en celebració del Dia de l’Associacionisme Cultural, vam fer una Ruta pel patrimoni ferroviari de Mataró, guiada per Xavier Nubiola. Es el primer acte realitzat sota la presidència de Josep Filbà, elegit recentment en relleu de l’anterior president Ricard Bonamusa. L’activitat va ser un èxit, amb l’afluència d’una setantena de persones…

El Patrimoni Etnologic del Tren de Mataró

Hi ha tradicions catalanes que venen de temps immemorial, altres que rememoren un fet històric que va impactar la societat. La tradició festiva del ferrocarril de Mataró correspon al segon cas. La inauguració del tren no es un fet que va quedar oblidat en el passat, sinó que continua vigent en l’imaginatiu popular. I s’expressa…

Estudi del patrimoni cultural del ferrocarril de Mataró

Ja hem explicat en altra ocasió el projecte que desenvolupem des de l’associació per localitzar, documentar i explicar la multitud d’elements culturals existents sobre el nostre ferrocarril de Mataró. Una tasca que va començar el 2008 però que amb la col·laboració del Museu Arxiu de santa Maria i el patrocini de l’Institut Ramon Muntaner ha…

MataróNoTren 2020, 172 aniversari

Enguany celebrem l’aniversari de l’a inauguració del primer ferrocarril de Catalunya (i de l’estat espanyol) en estranyes circumstàncies, i amb dol pel patiment que la pandèmia està ocasionant a les persones, per mort, malaltia o confinament; i per l’estrés que està suposant a les institucions. Una de les conseqüències de la pandèmia ha estat la…

I Premi Miquel Biada i Bunyol 2020

La so 1 La Societat Catalana d’Economia (SCE), entitat membre de l’Institut d’Estudis Catalans, convoca el Premi Miquel Biada i Bunyol, per a la millor obra, treball, tesi doctoral o estudi sobre infraestructures, des de les perspectives econòmica, històrica, financera o social, publicat en els anys 2018, 2019 o 2020, o bé inèdit. L’objectiu és reconèixer…

El pont del tren de la Tordera, trobada virtual

El pont del tren sobre la Tordera és el motiu de la propera trobada de debat sobre el patrimoni ferroviari, en ocasió de les obres de construcció d’un nou pont després que el passat gener la rierada va malmetre l’antic. La trobada serà virtual i hi podreu accedir clicant l’enllaç. El ponent serà l’enginyer Xavier…

Diàlegs en línia: La Renfe des de dins. Dona i ferrocarril, 28 de maig

En estat de pandèmia els esdeveniments socials i culturals han estat suspesos. Ja no ens és possible compartir i crear cultura socialment dins l’àmbit de Mataró i Catalunya com hem procurat fer des de la nostra fundació. L’única finestra que ens queda per connectar amb la cultura sociabilitzada és internet, i per això tornem a…

La Renfe des de dins I: la professió de ferroviari

Com s’accedia a la professió de ferroviari en els primers anys de la Renfe? Aquesta era la pregunta plantejada en la conversa per zoom del 25 de març, la primera sessió de les trobades «Renfe des de dins» Jordi Valero i Antonio Lorente ens van parlar de la situació dels treballadors del ferrocarrils després de…

La Renfe des de dins II: el ferrocarril post covid

El dijous 22 d’abril a les 18:30 ens vam trobar en la segona sessió virtual del cicle «la renfe des de dins», per parlar d’Idees per un ferrocarril post Covid. Les conseqüències de la pandèmia i les dràstiques mesures de confinament han incidit profundament en la mobilitat col·lectiva, ja que res d’això havia passat fins…

Ruta pel patrimoni ferroviari de Caldes d’Estrac, dissabte 5 de juny

Reprenem les activitats presencials, amb les restriccions imposades per l’administració pública a causa de la pandèmia. Cal que us hi inscriviu a secretaria@biada.com, i si hi ha més inscripcions que les permeses, farem dos o més grups, o repetirem la ruta un altre dia. Dins del marc de la celebració del DASC, Dia de l’Associacionisme…

La regressió de les platges del Maresme, trobada virtual dijous 1 de juliol

Antigament, el Maresme disposava d’una franja en equilibri estable de platja contínua a tota la costa. La construcció sobre la platja del ferrocarril, la carretera i els passeigs marítims han empitjorat la seva resposta als temporals i reduït la capacitat a la regeneració natural. De la construcció de ports esportius que imposen l’efecte ombra «tot…

Ruta ferroviària a Tordera, 16 d’octubre

Dissabte 9 d’octubre celebrem les Jornades Europees de Patrimoni amb una Ruta guiada pel patrimoni ferroviari de Tordera. Guiarà la visita l’enginyer Xaviar Nubiola de Castellarnau. Lloc de trobada a l’estació a les 18:00. Inscripcions per email secretaria@biada.com. Aquest serà el recorregut de la ruta: Us hi esperem! Reserveu la vostra plaça.

Octubre ferroviari 2021

El 28 d’octubre celebrem el 173 aniversari de la inauguració del primer ferrocarril, des de Barcelona fins a Mataró, en col.laboració amb l’Ajuntament i altres entitats de Mataró. «El tren i el mar. Una relaci´ó d’amor-odi»: aquest serà el tema de la xerrada de l’enginyer Xavier Nubiola el dijous 21 d’octubre, a les 19 h…

El patrimoni ferroviari

La UOC i l’Ajuntament de Barcelona han impulsat un estudi del patrimoni ferroviari de Barcelona, des de 1848 fins l’actualitat, i la seva relació amb el creixement de la ciutat. Un dels focus d’aquest projecte de recerca són les infrastructures de la línia Barcelona – Mataró: l’estació de la Barceloneta (1848), integrada més endavant a…

El tren i la façana marítima de Badalona, per Xavier Nubiola

El 22 de setembre l’enginyer Xavier Nubiola va pronunciar la conferència «La indústria i el tren a la façana marítima de Badalona»al Museu de Badalona, junt amb l’exposició «Les fàbriques perdudes de la façana marítima». Aquí podeu recuperar la conferència: https://www.youtube.com/watch?v=BwTrTt5mdaU

El Maresme yeyé, col.lecció Xavier Nubiola

L’any 2021 vam participar en la XIV TROBADA D’ENTITATS DE RECERCA  LOCAL I COMARCAL DEL MARESME, que es va celebrar el 9 d’octubre a Santa Susanna, dedicada al tema «Estiueig i viatgers al Maresme», amb una ponència de clausura a càrrec de Xavier Nubiola titulada “El Maresme yeyé: targeta postal turística moderna al Maresme”. Xavier Nubiola…

174 aniversari del ferrocarril amb Jordi Valero i Antoni Lorente

S’apropa l’aniversari del primer ferrocarril, el tren de Barcelona a Mataró, inaugurat el 28 d’octubre de 1848. Ho celebrem en quatre actes. Acte 1. Repensem el futur de tren, quines innovacions calen per a la seguretat del personal, per afrontar els reptes de la pandèmia, el canvi climàtic i l’augment de passatgers. Debat introduit i…

Arquitectura ferroviària

AMICS: Us esperem a la conferència de L’arquitectura ferroviaria a la línea del Litoral. A càrrec de l’enginyer Xavier Nubiola. Aquest dijous 23 de març a les 19h. A Can Palauet, al carrer d’en Palau, 32, de Mataró.

Menu