Juguesca de Biada a Cuba: «anirem a Mataró en ferrocarril»

Post 97 of 103
Juguesca de Biada a Cuba: «anirem a Mataró en ferrocarril»

La idea del ferrocarril de Barcelona a Mataró ja estava en la ment d’un grup de catalans ja cap a 1839-1840, entre ells Miquel Biada que encara es trobava a Cuba.

“Yo he oído de los labios del difunto D. Miguel Biada, mucho tiempo antes de su vuelta de la isla de Cuba, en una conversación animada que tuvo con algunos amigos que hoy forman parte del comercio de esta plaza [Barcelona], estando en el café de la Lonja de la Habana, estas palabras: “Apuesto diez mil pesos que antes de transcurridos cuatro años de mi llegada a España, iremos desde Barcelona a Mataró en el ferro-carril que mandaremos construir”.

Són paraules del testimoni presencial Antoni Fajas i Ferrer, publicades al diari català «La Corona» del 7 de juny de 1858. Fajas, retornat de Cuba, treballava a Barcelona com a periodista corresponsal d’un diari de l’Havana. Va publicar diversos llibres didàctics sobre art i història; era progressista, amant de la música i profundament antitaurí. Va morir l’any 1883.

Fajas recordava l’escena al cafè de la Llotja de l’Havana per desmentir unes paraules de José de Salamanca, que en el discurs de inauguració de la línia de Madrid fins Alacant havia dit amb orgull que en els inicis només ell en tot Espanya pensava en ferrocarrils. Fajas, indignat de l’arrogància, ho negava i posava com a testimoni la seva pròpia experiència a Cuba, quan va sentir que Miquel Biada feia aquesta juguesca a l’Havana.

Aquestes paraules de Fajas testimonien que Miquel Biada va perseguir la idea de fer un tren a Mataró vuit o deu anys abans de l’execució del projecte. Hem de situar la juguesca entre l’any 1837, en què s’inaugurà el tram de ferrocarril de l’Havana a Bejucal, completat fins a Güines el 1839, i l’any 1840 en què Biada va retornar a Catalunya.

La_Corona_7_juny _1858_Fajas_i_Soler_1

La_Corona_7_juny _1858_Fajas_i_Soler_2

Anys més tard, Josep Gil i Montaña citava aquest article d’Antoni Fajas en la seva història dels ferrocarrils (Historia de los ferrocarriles desde su establecimiento en diferentes naciones hasta nuestros dias, 1866, pàg. 100-101). Reivindicava, davant les pretensions de Salamanca d’haver fet el primer tren espanyol, que el primer va ser el de Mataró i que els seus origens es trobaven a Cuba, on Miquel Biada i altres estrangers planejaven importar-lo a la península.

Gil_i_Montaña_Biada_Cuba_1Gil_i_Montaña_Biada_Cuba_2

 

, , , ,

This article was written by admin-bi@da

Menu