Secundària

Sortides

La Ruta turística «Miquel Biada. El primer ferrocarril» que organitza l’Ajuntament de Mataró, està molt ben explicada i contextualitzada i la podeu demanar adaptada al vostre grup.

Al Tecnocampus de Mataró podreu visitar la maqueta Telmag, el tren del futur, que funciona amb bateries recarregables i acceleració i frenat magnètic. Tot i que en principi no tenen un programa de visites escolars.

trendelfutur Tecnocampus

El Museu del Ferrocarril de Catalunya, on es guarda el Tren del Centenari que és una rèplica de la llegendària locomotora «Mataró», des de 2016 desenvolupa un programa educatiu per a Secundària, que gaudeix del bitllet combinat tren+museu. Destaquem la visita temàtica guiada «El carril de Mataró i Miquel Biada», que permet entrar als vagons del Tren del Centenari, habitualment tancats al públic, i les visites tecnològiques sobre enginyeria ferroviària.

De manera més restringida podeu visitar els tallers IRVIA de Mataró o el centre de producció industrial d’ Alstom Transporte de Santa Perpètua de la Mogoda.

Treballs de recerca

Hem assessorat les investigacions i hem facilitat als alumnes documentació de vegades inèdita o poc coneguda: els balanços econòmics de l’explotació del ferrocarril, els contractes amb els constructors anglesos, el llibre de comptes de les obres -que està en anglès-, les memòries de les assemblees d’accionistes, imatges… Disposem d’altres interessants documents: novel·la inèdita del XIX, llibre de comptes dels negocis de Miquel Biada, perfils de la línia… La base de dades Arxitren permet disposar de documents d’època i imatges populars del tren.

Altres materials i activitats

Projectes

  • Crèdit de síntesi
  • Activitat de maquetisme: confecció de trens a escala, capaç de transportar persones per un circuit, amb la col·laboració de diverses entitats de la ciutat de Mataró
  • Aula de teatre i música sobre el tren de Mataró
Menu