Activitats 2009

Conferència “Catalunya: a quina hora surt l’últim tren? a l’Ateneu Barcelonès, a càrrec de Toni Biada, 3 de desembre

Toni Biada va traçar un paral.lelisme entre les comunicacions del segle XIX i les de l’actualitat, comparant la revolució del ferrocarril i la d’Internet. Un grup d’emprenedors encapçalats per Miquel Biada van portar el progrés a Catalunya havent de superar una situació de fonda crisi econòmica mundial. Van revolucionar la societat amb el motor del ferrocarril. Comparem el tren amb la innovació actual: Internet. Quins canvis de mentalitat va propiciar el ferrocarril i quins ens ha propiciat Internet? Quines possibilitats de negoci ens aporta avui en dia Internet i quines va aportar el ferrocarril?

Després de la xerrada, il.lustrada amb nombroses diapositives, es va establir un viu diàleg entre els assistents.

V Fira Ferroviària, dissabte 24 d’octubre

Com cada any en ocasió de l’aniversari de l’arribada del ferrocarril a Mataró, Catalunya i Espanya, hem celebrat la Fira Ferroviària en la plaça de Santa Anna de Mataró, amb gran afluència de públic especialment familiar, que ha omplert la plaça i les parades.

L’aspecte més visible i espectacular de la Fira ha estat el recorregut en trenet amb locomotora a vapor viu del Centre Modelisme Ferroviari Sabadell, que ha funcionat tot dissabte i diumenge. Petits i grans han gaudit de pujar a un tren de vapor, amb els seu fum, olor i xiulets característics

La Fira l’organitzen l’Ajuntament de Mataró i el Cercle Històric Miquel Biada, però hi col.laborat nombroses entitats com Comerç Mataró Centre, Caixa Laietana, Grup Ferroviari de Mataró, Centre Modelisme Ferroviari Sabadell, Amics del tramvia d’Argentona, Mataró Radio, Voluntaris per al Futur, Märklin, Cobla Ciutat de Mataró.

Dies després, com cada any, el Cercle Històric Miquel Biada participà en l’ofrena floral al monument a Miquel Biada en la plaça del seu nom que organitza l’Ajuntament de Mataró , el 28 d’octubre.

Exposició de la maqueta modular de modelisme ferroviari del Grup Ferroviari de Mataró, del 23 d’octubre a l’1 de novembre

Es tracta de la primera exposició del Grup Ferroviari de Mataró. En la sala d’exposicions de Caixa Laietana una gran maqueta modular representa un circuit ferroviari al seu pas per ciutat i pobles, que en alguns trams figura el ferrocarril al seu pas pel Maresme.

Gimcana de modelisme ferroviari organitzada per Comerç Mataró Centre, i exposició de modelisme ferroviari a diferents establiments de la ciutat, de l’1 al 25 d’octubre.

La segona edició de la Gimkana ferroviària ha aportat com a novetat la decoració per part de molts establiments dels seus aparadors amb una maqueta de tren. Els participants havien de contestar una trentena de preguntes referents a aquestes maquetes, tot fent una passejada pel centre de la ciutat.

Els premis van ésser lliurats el 24 d’octubre dins del marc de la V Fira Ferroviària. Entre els que van encertar totes les respostes es van sortejar tres kits d’iniciació de la casa Märklin, però tots els participants van rebre un obsequi, un vagó cisterna de Märklin.

Conferència “El ferrocarril a través de la literatura i les arts”, per Jordi Font-Agustí, 23 d’octubre

L’enginyer Jordi Font-Agustí demostrà com el ferrocarril impactà en la societat, a través del cinema, de nombroses imatges de pintura i de textos literaris. En cada època els artistes reflectien un aspecte diferent del ferrocarril: inicialment representaven el xoc de mentalitat però amb el transcurs dels anys el ferrocarril quedà plenament integrat en el paisatge.

Participació en el V Congrés d’Història Ferroviària de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles,  Palma de Mallorca, del 14 al 16 d’octubre

La comunicació presentada per la Comissió de Documentació del Cercle Històric Miquel Biada reivindica la figura de William Mackenzie, l’enginyer anglès encarregat de la construcció de la línia Barcelona-Mataró. La documentació conservada en la Institution of Civil Engineers de Londres ha permès reconstruir molts detalls d’aquelles obres: l’organització, els materials utilitzats, els treballadors, etc. Podeu consultar aquí el pdf.

Emissió especial de ràdio a càrrec dels Ràdio Afeccionats de Mataró i Barcelona, 1 i 2 de novembre

Conta-contes del tren a les escoles “Els Gegants del Pi van de festa a Mataró”, del 23 de novembre al 3 de desembre

Menu