Inauguració del ferrocarril
10. Acabament de les obres i proves

El 30 gener es celebra Junta ordinaria. En aquells moments les obres ja estan força avançades: s’ha construït gran part dels 44 ponts de la línia, així com quasi tots els terraplens i canalitzacions d’aigües, i està molt avançat el túnel de Mongat. També estan iniciades les obres de bona part de les estacions. La ferma actitud de la Junta transcendeix de tal manera a l’opinió pública que des de llavors el ferrocarril compta amb l’incondicional favor popular. Per fi el clima és de confiança, davant les realitats visibles d’avenç.

Va arribant el material d’importació en vaixells: fustes del bàltic al gener, vagons d’Anglaterra al maig i locomotores al setembre…  Es col.loquen els rails, es construeixen les estacions, es pinten les tanques, etc.

locogarbayo

Dibuix de la locomotora Mataró fet per Manuel Garbayo Moreno l’any 1875

La inauguració del tren no es pot celebrar el mes de juny de 1848, no només per l’estat inacabat de les obres, sinó sobretot a causa de la convulsió política que en aquell moment agita Europa. També a Espanya greus successos produeixen una enorme inseguretat en la població. La Junta decideix ajornar la inauguració fins a l’octubre d’aquell any.

Per assegurar-ne l’èxit, la Junta Directiva fa un examen exhaustiu de l’estat de la línia. El cinc d’octubre es fa una prova no oficial; el 8 es fa la prova oficial, un viatge per a 400 persones entre enginyers, convidats i periodistes encabits en 10 cotxes; el 11 es fa una inspecció oficial. Impera l’entusiasme i tothom es felicita del gran progrés que el ferrocarril significa per al país.

11. Inauguració

El tren és inaugurat enmig d’una gran expectació popular. El dia 28 d’octubre de 1848, una gran gentada acompanya el viatge inaugural des de Barcelona fins a Mataró amb les seves salutacions i aplaudiments. Es celebren tres actes solemnes, un a l’estació de Barcelona, un altre a l’estació de El Masnou i un altre a la de Mataró, oficiats pels bisbes i en presència d’una comitiva d’autoritats, mentre la multitud entusiasta omple tots els voltants. Tot és molt solemne i molt especial.

Durant el camí, constrasta la calma de les onades amb la grandiositat de l’esdeveniment, i sorprèn la bellesa de veure passar paisatges i pobles. El poble i les autoritats de Mataró reben el tren enmig d’una emoció indefinible; després d’un “Te-Deum” d’acció de gràcies a la basílica de Santa Maria de Mataró, s’ofereix un dinar. Es fa el viatge de tornada només en 35 minuts.

Medalla conmemorativa, 1848. Descripció de Josep Rovira, Catàleg de medallística del ferrocarril de Mataró, 1998

Medalla d’or conmemorativa, 1848. Descripció de Josep Rovira, Catàleg general de la medallística del carril de Mataró, 1998

 

Menu