Activitat contacontes

El tren de Mataró és un potent nucli d’interès ben connectat amb el tema dels transports i del pas del temps, dins de l’àrea del coneixement del medi social, molt important en la comprensió de la identitat nacional. Cal reforçar la presència del tema del primer ferrocarril en els currículums escolars, tant en les escoles de Mataró com de l’àmbit català.

El conta contes «Els Gegants del Pi van de festa a Mataró» del Cercle Històric Miquel Biada treballa aquest tema a l’aula en les escoles que ho sol.liciten sense cost. Si són escoles de Mataró les fa donació del material necessari perquè el professorat pugui repetir l’activitat en els anys successius: contes, trencaclosques, pòsters, dibuixos per acolorir, presentació audiovisual… Segons els mestres, el balanç de l’activitat és molt positiu, tant per la bona estona que passen els nens aprenent coses del tren al Maresme com per la bona qualitat dels materials donats. També realitzem l’activitat a Biblioteques i Centres cívics.
Conta conte dels Gegants i el tren

Argument del conte

Robafaves i la Geganta conviden cada any els Gegants del Pi a la festa de les Santes, però el mal estat dels camins fa que el viatge de Barcelona a Mataró sigui massa llarg i pesat. Robafaves demana una solució a Biada, que explica què és i per a què serveix el ferrocarril, i Robafaves li mana construir-lo. Biada i els seus amics nans construeixen la via, els ponts, desguassos, espigons i estacions, i porten una locomotora d’Anglaterra que munten i proven al taller de Mataró. Robafaves torna a convidar els seus amics que vinguin, aquest cop en tren i comença l’aventura dels Gegants del Pi, que fan el viatge amb molta emoció i també amb gran ensurt. A l’arribada de Mataró la festa és gran i els gegants passen tot el dia ballant i ballant fins que a la nit, molt cansats, tornen adormits en el tren.

robaf_pag10_netdretcolor

Continguts

Aquesta activitat permet als alumnes aprendre de manera lúdica. Els coneixements que aporta són:

  • Context del primer ferrocarril en la seva època: condicions dels camins per anar a una altra ciutat, mitjans de transport de mercaderies terrestres i marítims, oficis, paisatge i economia rural…
  • Aspectes de la història de la construcció del primer ferrocarril: el paper de Biada, la intervenció anglesa, el procés de construcció…
  • Principals efectius del primer ferrocarril: vies, ponts, túnel, espigons, estacions i el taller de Mataró.
  • Personal que hi treballa: el cap d’estació, el venedor de bitllets, els mossos, els mecànics i el conductor.
  • Mecanisme accionat per vapor d’una locomotora.

El conta contes també aporta reflexions que reforcen aquests valors:

  • la innovació i l utilitat social del ferrocarril: comoditat i estalvi de temps.
  • el coneixement i l’experiència com a eina per superar la incomprensió inicial.
  • el treball en grup per aconseguir els grans objectius.
  • la superació de la por a través de l’humor, l’autoconfiança, i la capacitat d’asserenar-se.
  • la festa com una celebració alegre i comunicativa

Descripció de l’activitat

El conta conte dura uns 20 minuts. La narració compta amb el suport visual d’imatges (cal que el Centre aporti un projector), la cançó del Gegant del Pi i ús d’objectes ferroviaris (fanal, gorra i banderoles del cap d’estació, carbó etc) que ens deixa en prèstec el Centre de Recursos Pedagògics (maleta pedagògica).

Després dediquem 15 minuts a un col.loqui sobre el context de l’època tot visualitzant el pòster “El Maresme al segle XIX»:  mitjans de transport terrestres i marítims, oficis, paisatge i economia rural…

L’activitat es pot arrodonir amb 20′ d’activitats plàstiques (acolorir dibuixos de la història explicada, pintar les parts de la locomotora), o muntar el trencaclosques “El tren de Mataró” en grups de 3 ó 4, o resoldre un encreuat de paraules, o conduir per un laberint aviam qui va més ràpid, el cotxe o el tren.

Menu