El túnel

És el primer túnel ferroviari d’Espanya, i el que més sorprèn als estudiosos és que encara està en ple ús.

En el disseny inicial de l’enginyer Locke el túnel s’havia de construir més cap a l’interior, al costat del camí ral, però el 1845 el govern espanyol va manar canviar el traçat, pot ser per evitar els pendents que es formarien a banda i banda del coll. Les obres del túnel ja estaven iniciades el maig de 1846, quan Mackenzie va recórrer el traçat i es va sorprendre que hi treballaven 30 homes a pic i pala. A partir de març de 1847, quan s’hi posaren els constructors anglesos, es van utilitzar barrines de pólvora. Quedà perforat el 8 d’octubre de 1847, coincidint amb la visita de Locke a les obres (El Fomento, 9-10-1847, a La Gaceta 14-10-1847) i va ser inaugurat el 1 de març (El Fomento, 2-3-1847). Des de llavors el turó de Montgat s’anomenà popularment “La muntanya foradada”.

Gravat publicat al periòdic madrileny "La Ilustración" el 19 de maig de 1849

Gravat publicat al periòdic madrileny “La Ilustración” el 19 de maig de 1849

Mesurava 135 metres (500 peus) i tenia una amplada de 7,55 metres. Les embocadures es van decorar amb façanes de maó d’estil historicista, de dos torres unides per un arc, cobertes amb plaques de pedra a la part inferior. L’interior del túnel també es va revestir de maó.

L’any 1900 es va eixamplar 70 centímetres el túnel per col·locar la segona via.  Per respectar la construcció inicial, es van desmuntar les dues torres interiors de les dues embocadures i es van tornar a construir després d’eixamplada la volta.

Façana nord. Foto Xavier Nubiola

Façana nord. Foto Xavier Nubiola

El  27 de gener de 1939, durant la retirada republicana de 1939, una explosió va destruir l’embocadura sud i va debilitar els pendents de turó, que ja havien patit un segle d’explotació com a pedrera. En conseqüència la façana sud d’estil funcional de la postguerra es va construir més endins, perdent 8,5 metres de túnel. Per aquestes circumstàncies actualment el túnel fa 127 metres de llargada i 8,25 d’amplada, i l’arcada es de mig punt.

Pel 150 aniversari es va fer una rehabilitació sense criteris de conservació i últimament s’ha posat una antena de telefonia en una de les torres originals, etc.

El túnel és l’únic element de la línia que té protecció gràcies a la declaració cap a 1999 de Be Cultural d’Interès Local.  La FFE el te catalogat com a patrimoni ferroviari (2005) i l’Ajuntament de Montgat l’ha inclòs també en el seu inventari de patrimoni local. Hi va haver una proposta a la Generalitat de declaració de BCIN pel Regidor d’ERC a Montgat, en Josep Manel Abad i Navarrete .

Consulteu “La Muntanya foradada” de Javier Nubiola de Castellarnau, 2012.

Continua

Menu