Activitats 2007

Participació en el 170 aniversari de la inauguració del tram ferroviari de l’Havana a Bejucal (Illa de Cuba), 19 de novembre, a càrrec de Cecília Vallès i Cristina Pérez Viada

III Fira ferroviària, 159 anys de ferrocarril a Mataró, 26, 27 i 28 d’octubre

Conferència de Francesc Cabana “Mataró i la vida econòmica del segle XIX”, 26 d’octubre

Ofrena floral al monument de Miquel Biada, 28 d’octubre

Conferència de Cecília Vallès “El tren de la Història”, 1 de març

Conferència de Martín Rodrigo Alharilla “Els indianos del Maresme”, 28 de febrer

Visita dels alumnes de l’IES Miquel Biada a les instal.lacions d’Alstom Transporte, S.A. a Santa Perpètua de la Mogoda, 25 de gener

Detall de les activitats

Participació en la celebració del 170 aniversari de la inauguració del tram ferroviari de l’Havana a Bejucal, a Bejucal (Cuba), 19 de novembre de 2007

El 1er Encuentro Patrimonial i Cultural “170 aniversario del 1er Ferrocarril de Iberoamérica: Habana-Bejucal” ha estat organitzat pels Museus Municipal i Ferroviari de Bejucal. Responent a la invitació del periodista Miguel Amat, la nostra associació ha volgut solidaritzar-se amb aquesta celebració donat el lligam que uneix les dues ciutats pioneres, Mataró i Bejucal, i la relació de Miquel Biada amb els dos ferrocarrils.

Hem presentat una ponència que ha llegit el 19 de novembre Cristina Pérez Viada, col.laboradora de la nostra associació a L’Havana. En aquesta ponència es descriuen les distàncies en els processos de construcció del dos ferrocarrils, degut al diferent context social, polític i econòmic dels dos països, i es descriu la implicació de Miquel Biada en tots dos projectes. Podeu consultar el text de la ponència “La experiencia de Miguel Biada en dos ferrocarriles pioneros: La Habana-Güines y Barcelona-Mataró” i les Memòries de la trobada celebrada a Bejucal.

Aquesta és la càlida felicitació que hem rebut el 28 d’octubre en ocasió de l’aniversari del nostre ferrocarril Barcelona-Mataró: En este día tan especial para vuestra círculo y familiares reciba nuestra más sincera felicitación por mantener viva la memoria histórica que ha trascendido hasta nuestro días: «Ahora dos fechas nos unen y convocan a seguir adelante. Con mucho cariño, desde Cuba».

III Fira ferroviària (159 anys de ferrocarril a Mataró) a la Plaça de Santa Anna, 27 d’octubre de 2007

Èxit de participació, de públic i un ambient que feia goig. La III Fira Ferroviària celebrada aquest dissabte dia 27 a Mataró va aplegar nombroses persones inquietes per conèixer diversos aspectes del món del ferrocarril. L’afluència de públic a la Fira organitzada pel Cercle Històric Miquel Biada va ser constant.  Durant tot el dia, un total de setze estants van fer les delícies dels assistents, provocant la curiositat de petits i grans.

Amb la diversitat dels stands, la fira cobreix amb escreix tots els matisos que presenta el món del ferrocarril. En aquest sentit, la diversitat de productes que es podia visitar anava des del maquetisme a modelística, filatèlia, enginyeria ferroviària, pintura, ceràmica i literatura.

Els infants han estat protagonistes. Han participat en els tallers de pintura i modelatge (amb material donat per Inés Vallès i Märklin) i ha pogut pujar gratuïtament a una rèplica del tramvia de Mataró (dels Amics del Tramvia d’Argentona) que recorria una seixantena de metres. Igualment, una maqueta en què s’observa un tren que levitava amb hidrògen ha provocat l’admiració dels visitants.

L’orquestra de l’IES Miquel Biada i la Cobla Iluro han amenitzat la tarda als centenars de persones que omplien la plaça de Santa Anna.

La novetat editorial d’enguany ha estat el llibre “Els gegants del Pi van de festa a Mataró”, inspirat en el viatge que els gegants de Barcelona van fer en tren el 1851 a la capital del Maresme, que es venia per 5 euros.

De la mateixa manera que l’any passat vam retre homenatge als homes que emprengueren l’empresa del ferrocarril (1844-1847), aquest any letiqueta de cava conmemorativa està dedicada a la segona Junta del ferrocarril (1847-1849) que fou la que portà a terme el projecte en mig de dificultats enormes en plena crisis econòmica i social europea.

La III Fira Ferroviària tanca les seves portes convertida en un element d’oci de referència, apostant de forma clara per la qualitat i la diversitat d’ofertes. El president del Cercle, Antoni Biada, ha destacat que la Fira i la celebració de l’efemèride s’ha consolidat: “És una Fira que s’ha adaptat molt bé a la ciutat i sobretot ens permet seguir impulsant la figura de Miquel Biada i del primer tren. Mataró s’ha de sentir orgullós d’haver estat un privilegiat i ha d’entendre que sense el ferrocarril no seria el que és”.

La III Fira Ferroviària ha estat organitzada pel Cercle Històric Miquel Biada conjuntament l’Ajuntament de Mataró.
Ofrena floral al Monument a Miquel Biada

D’altra banda, diumenge dia 28, les autoritats de Mataró, acompanyades d’alguns descendents familiars de l’impulsor del ferrocarril i diverses associacions, van fer una ofrena floral al Monument a Miquel Biada (situada a la plaça del seu nom), just el dia en què 159 anys enrera es va inaugurar la primera línia de la península.

Conferència de Francesc Cabana ”Mataró i la vida econòmica del segle XIX” a Can Palauet, 26 d’octubre de 2007

L’advocat especialista en economia, Francesc Cabana, ha destacat que la implantació del tren Mataró-Barcelona el 1848, el primer de la península ibèrica, és un factor clau per entendre el desenvolupament industrial de la capital del Maresme. El primer ferrocarril va permetre que les comunicacions fossin més efectives i, segons ha subratllat, va ajudar a la indústria (sobretot tèxtil) a concentrar-se territorialment i aprofitar de forma mútua els avantatges d’aquell nou enginy. Tot plegat, segons Cabana, va crear un efecte sense precedents: “Mataró constitueix un cas peculiar a la Catalunya del segle XIX perquè el seu creixement es troba estretament lligat al desenvolupament d’un mitjà de transport concret”.
Més informació sobre la conferència.

Conferència de Cecília Vallès ”El tren de la Història” a l’IES Miquel Biada, 1 de març de 2007.

Fer una aportació al país sempre demana un esforç. Tant Miquel Biada, ja a la seva estada a Amèrica, com la Junta Directiva del ferrocarril van haver de superar contínues dificultats per aconseguir fer realitat el projecte d’un ferrocarril de Barcelona a Mataró: oposició generalitzada de la societat, falta d’accionistes, crisi monetària europea… Darrera de qualsevol triomf hi ha molts fracassos i molta constància de tornar-ho a intentar.
Conferència de Martín Rodrigo Alharilla ”Els indianos del Maresme” en la sala d’actes de Caixa Laietana, 28 de febrer de 2007.

Martín Rodrigo, professor d’Història Contemporània de la Universitat Pompeu Fabra, al llarg d’una interessant sessió il.lustrada amb nombrosos textos, va caracteritzar la figura de l’indiano com un jove de classe mitjana que marxa a treballar a la xarxa familiar establerta a Amèrica, i que accepta passar uns anys de vida de treball i austeritat amb l’objectiu de fer fortuna. Si ho aconsegueix, normalment retorna a Catalunya, especialment a Barcelona, on continua els seus negocis i intenta afavorir el progrés del país.

La participació del públic en el col.loqui que va seguir a la conferència mostra el interès d’aquest tema a Mataró, ja que fins ara ha estat poc investigat.

En finalitzar la conferència el Sr. Francesc Robert, President dels Amics de la Ciutat de Mataró, va entregar al conferenciant la medalla dels Amics de la Ciutat.

Visita dels alumnes de l’IES Miquel Biada a les instal.lacions d’Alstom Transporte, S.A. a Santa Perpètua de la Mogoda, 25 de gener de 2007. 

Una trentena d’alumnes van poder observar com sobre la estructura metàlica del cotxe es monten els elements plàstics del vagó. En aquest cas, eren destinats al metro de Madrid i de Nova York. Va resultar una visita molt interessant i estimulant.

Menu