Any Puig i Cadafalch: el projecte per a l’Exposició Internacional de 1929

Post 53 of 103
Any Puig i Cadafalch: el projecte per a l’Exposició Internacional de 1929

Quina és la veritat de l’origen i destí de les quatre columnes de Josep Puig i Cadafalch a Montjuich? L’enginyer Xavier Nubiola de Castellarnau aporta un nou punt de vista, amb una comunicació de dijous 19 a les 11h al Congrés «Josep Puig i Cadafalch, arquitecte de Catalunya» que se celebrarà a Barcelona i Mataró del 18 al 21 d’octubre de 2017. També exposarà aquest tema el dijous 9 de novembre a les 18:30 a l’Aula d’Extensió Universitària Timó, a la Biblioteca Tirant Lo Blanc de Montgat.

Nubiola ja ha realitzat conferències relacionades amb Puig i Cadafalch al Foment Mataroní, al Saló de Pedra de l’Ajuntament d’Argentona i a la Biblioteca Pública Arús de Barcelona.

Amb aquestes conferències, l’estudi sobre el quiosc a l’estació de Badalona, i la difusió de l’opinió de Puig sobre el tren i el progrés, el Cercle Històric Miquel Biada s’adhereix a l’any Puig i Cadafalch.

El jove Puig i Cadafalch havia quedat enlluernat el 1888 per l’Exposició Universal de Barcelona i el ferrocarril com deixa escrit a les seves memòries: Un fet extraordinari fou, al capdavall dels meus estudis de la facultat de Ciències, l’Exposició Universal de Barcelona del 1888, que ens donà a tots una nova visió del món. Jo recordo la impressió que em féu durant les obres el contemplar, des del pont que portava a la Secció Marítima, la xarxa complicada de carrils de l’estació de França.

Al 1905 Josep Puig i Cadafalch va ser el primer en proposar públicament la realització d’una exposició com la del 1888 a Barcelona. Inspirat en la modernitat que aportava la implantació de l’electricitat, l’industrial del ram i regidor Joan Pich i Pon, l’any 1913 va proposar una Exposició d’aparells elèctrics. Aquesta modesta iniciativa, acceptada per l’Ajuntament, va anar prenent volum i despertant entusiasmes, fins a arribar al projecte de fer una Exposició Internacional d’Indústries Elèctriques per al 1917 dins d’un gran parc a la muntanya de Montjuïc amb l’eficaç intervenció de Francesc Cambó.

L’any 1915 Josep Puig i Cadafalch va presentar un primer avantprojecte de l’Exposició Internacional d’Indústries Elèctriques. L’Exposició Internacional del Moble va ser Inauguració el 13 de setembre de 1923, el mateix dia que es produïa el cop d’estat del capità general Miguel Primo de Rivera.

disseny Expo PuigCadafalch 1915

Disseny de Puig i Cadafalch de 1915 de l’Exposició Internacional d’Indústries Elèctriques

 

Tot i que al 1923 la dictadura va apartar Puig i Cadafalch del projecte i el va espanyolitzar. Va instal·lar la famosa Font Màgica de Carles Buïgas en el mateix lloc on hi havia les simbòliques quatre columnes de Puig i Cadafalch, que van ser enderrocades. El canvi va ser reconegut des del primer moment per l’èxit de les il·luminacions de fonts i edificis, que residia de manera especial en l’emplaçament, un eix de terrasses esglaonades rematades pel Palau Central al cim, que aportaven una escenografia extraordinària. La restitució de les quatre columnes de Puig i Cadafalch al 2011 va suposar el just reconeixement de l’obra d’aquest genial mataroní i a la catalanitat del recinte.

Al 1926 Primo de Rivera va prendre la decisió d’enllaçar les dues exposicions de Barcelona i la Ibero-Americana de Sevilla, sota el mateix nom de ‘Exposición General Española’. A molts dels cartells anunciadors de l’esdeveniment hi figuraven les quatre columnes de Puig i Cadafalch com a símbol de Catalunya. L’Exposició Internacional de Barcelona es va celebrar el 1929.

This article was written by admin-bi@da

Menu