Ofrena floral a Miquel Biada

Post 40 of 103
Ofrena floral a Miquel Biada

DSC07233

El dissabte 27 d’octubre de 2018, després de l’acte d’inauguració d’una placa al lloc on es va ubicar la primitiva estació, celebrarem l’homenatge de la ciutat al promotor del seu ferrocarril, Miquel Biada  que organitza l’Ajuntament per mantenir viu el record de la gran aportació a Mataró que va fer promovent-hi l’arribada del ferrocarril.

En un acte senzill i emotiu l’alcalde diposita una corona de llorer al monument a Miquel Biada, Diverses associacions com els Amics de la Ciutat de Mataró, el Cercle Històric Miquel Biada, o el GIMM, hi dipositen un panell de flors formant una senyera, i els ciutadans presents hi posen clavells vermells.

Aquest acte institucional es va realitzar per primera vegada el 1949, quan l’alcalde Antoni Cabot i Bover va dipositar als peus del monument a Miquel Biada, acabat d’inaugurar, una corona de llorer. Obra de l’esculptor Joaquim Ros i Bofarull (1906-1991), aquest monument va ser promogut el 1949 pel Comitè Local organitzador del centenari del primer ferrocarril mitjançant una suscripció popular.

Durant els anys 50 i 60 van ser els membres del grup El Caliu, després Ateneu Popular de Mataro, els que van mantenir la celebració d’aquest acte, al que assistia l’alcalde Pedro Crespo Gil i després Antoni Martí Coll.

A partir de la celebració del 125 aniversari el 1973, per iniciativa de l’alcalde Francesc Robert Graupera, l’ofena ha estat organitzada per l’Ajuntament. Després d’ell han presidit l’acte institucional successivament els alcaldes Salas, Joan Major i Cruzate, Manuel Mas, Antoni Barón, Joan Mora i ara David Bote.

Panteó de Miquel Biada al cementiri vell de Mataró

 

L’any 2014, de manera excepcional, per encabir l’acte dins del mes dels valors de novembre, dedicat precisament a Miquel Biada, es va traslladar l’ofrena al primer dia de novembre, i com coincidia amb Tot Sants, es va traslladar també al panteó de Biada al cementiri vell de Mataró, on s’hi han celebrat actes institucionals d’homenatge els anys 1948, 1958, 1998 i 2014.

, ,

This article was written by admin-bi@da

Menu