Terenci Thos i Codina i la privatització del tren, 1898

Post 82 of 103
Terenci Thos i Codina i la privatització del tren, 1898

Terenci Thos i Codina (1841-1903),  il·lustre mataroní, va publicar el 1898 un article referent al ferrocarril de Barcelona a Mataró. Aquell 1898 havia estat un any fatídic per a Espanya des de punt de vista política causa del fracàs de la guerra de Cuba. Però  Catalunya en termes ferroviaris havia patit un altre desastre: l’empresa madrilenya MZA (Madrid-Zaragoza-Alicante) va comprar la companyia TBF (Tarragona-Barcelona-França), que havia entrat en fallida, de manera que des del 1898 els ferrocarrils catalans van passar a no ser catalans.

En aquest desert va arribar a la data del 28 d’octubre en què s’hauria de celebrar una efemèride tan rodona com el 50 aniversari de la inauguració de la línia Barcelona-Mataró, la primera d’Espanya. El fet és que no hi va haver celebració pública, perquè ni les institucions polítiques ni la nova empresa MZA hi van posar cap interès.

Thos i Codina,  que recordava el joiós dia de la inauguració quan ell tenia 7 anys, opina que aquest silenci és injust per la importància d’aquesta línia per al progrés, i creu que la companyia propietària hauria d’haver aprofitat l’ocasió per afegir una millora al servei públic.

Retreu a les companyies explotadores d’aquesta línia que en aquest mig segle han aportat molt menys del que s’esperava al progrés social i econòmic públics, perquè han cercat més el benefici de l’empresa que el de la gent i el país, aprofitant- se del monopoli i de la falta de competència com per exemple si hi arribés el tramvia de Barcelona. Denuncia que en cinquanta anys aquesta línia no ha fet cap millora del servei públic i fins i tot les tarifes s’han apujat un 50% de manera que la comunicació no és fluida, i dificulta la indústria, els negocis i l’augment de població a la costa.

També pensa que l’efemèride és una ocasió per parlar del tren en clau catalana, dins del projecte de regeneració econòmica i social del catalanisme polític: «podria servir d’afirmació palesa de les veritables idees catalanes sobre la titulada «Cuestión catalana», és a dir, de la vida i del demà de Catalunya».

Aquest article es va publicar en la secció de Correspondència del diari «La Renaixensa» amb data 18 d’octubre de 1898, sota pseudònim X, i va ser reproduït en el setmanari «Costa de Llevant» del 30 d’octubre del mateix any.

001 002

 

 

 

, , , ,

This article was written by admin-bi@da

Menu