Exposició itinerant «El tren Barcelona-Mataró, 1848»

Post 83 of 103
Exposició itinerant «El tren Barcelona-Mataró, 1848»
Aquesta exposició te la finalitat d’explicar la importància del ferrocarril de Mataró, el primer de Catalunya i Espanya, i la seva aportació al progrés de la ciutat, el seu procés de construcció i els principals protagonistes. Actualitza el discurs sobre el ferrocarril, defugint tòpics i aprofundint en la seva història des d’un punt de vista actual, amb un contingut de força novetat.
2roll_up_mostra      1roll_up_mostra       3roll_up_mostra

En quan al context, explica que aquest ferrocarril es va construir en un any de greu crisi econòmica i social, iniciada per un enfonsament de les borses similar al del 2009. Pel que fa als protagonistes, explica no només la peripècia de Miquel Biada sinó també les identitats d’altres principals promotors del projecte, destacant que va ser un treball en grup. Explica que la principal dificultat va ser la falta de finançament, que va estar a punt d’ensorrar el projecte, i com s’ho van fer per salvar l’empresa. Posa una primera pedra per desenvolupar la història social d’aquest tren, citant els noms dels primers treballadors dels tallers ferroviaris de Mataró de 1849. Explica la innovació tècnica de les primeres locomotores i en què es va materialitzar el progrés industrial i social aportat pel ferrocarril.

Les fotografies estan molt escollides i moltes d’elles són inèdites i de col·leccions particulars. Tot això ha estat possible gràcies als anys d’investigació contínua que realitza el Cercle Històric Miquel Biada, precisament amb la finalitat de realitzar una difusió àmplia i rigorosa.

4roll_up_mostra       5roll_up_mostra       6roll_up_mostra

L’Ajuntament de Mataró (IMPEM) ha finançat el 50 % del cost, dins del pressupost de la Fira Ferroviària  de 2014 en la que es va presentar per primera vegada l’exposició.

Més enllà de la Fira, aquesta exposició ha visitat molts altres locals i te vocació de còrrer món. És de fàcil muntatge i trasllat. Està disponible per a les entitats que ho sol·licitin: entitats veïnals, escoles, associacions… Al 2015 es va exposar als sis centres cívics de Mataró, a les biblioteques Pompeu Fabra i Antoni Comas i en el Casal veïnal Les Esmandies de Mataró, a la fira Papercat d’Hostalfrancs. Al 2016 es va exposar a les biblioteques Pompeu Fabra, Antoni Comas i Popular Iluro de Mataró i a la Biblioteca de Cabrils.

plafons papercat maig 2015

Papercat, maig de 2015

IMG_20150216_183418

Can Cabot i Barba febrer 2015

Es preveu ampliar aquesta exposició amb nous plafons sobre el patrimoni industrial ferroviari, l’organització empresarial, els treballadors del ferrocarril, i la repercussió en la indústria, en la vida dels ciutadans i en el turisme.

This article was written by admin-bi@da

Menu