Amb el títol «Aquí trobareu combinada l’auca del primer ferrocarril amb la història d’en Biada. Centenari 1848-1948» publicava Eusebi Vidiella i Morató (Xerta 1900-Mataró 1971) la seva encertadíssima auca sobre el tren de Barcelona a Mataró, en plena celebració del seu centenari l’any 1948.
Comença explicant la trajectòria de Miquel Biada, amb vuit quadres sobre la seva infantesa a Mataró i joventut aventurera a Veneçuela fins que coneix el ferrocarril i torna decidit a construir-lo a Mataró (no hi ha cap referència a Cuba). La tercera fila explica la reunió del capital, el projecte (cita Stephenson en lloc de Locke) i la construcció de la via, el túnel i el telègraf amb fils (que és posterior). Les files quarta a sisena expliquen moltes anècdotes del viatge, i la festa que es va celebrar en arribar a Mataró el tren inaugural
Les dues últimes files tracten de la celebració del centenari aquell 1948: amb molta ironia expliquen el menyspreu amb que la Comissió mataronina pro-centenari va ser rebuda pel govern de Madrid, que posava pel davant el ferrocarril d’Aranjuez (va ser inaugurat tres anys més tard): com diu el quadre 44, «però no tingueu el cap buit: primer va el 51 que el 48».
La història acaba amb una imatge de candent actualitat que dóna unitat a tota la narració: en resposta a Madrid els de Mataró fan un monument a Miquel Biada (efectivament, va ser construït per subscripció popular).
En definitiva, l’auca de Vidiella no es caracteritza pel seu rigor històric però sí per la gràcia i coherència narrativa, els quadres pintorescos i populars, i sobretot per la ironia amb què critica les autoritats franquistes. És una de les millors auques, connecta amb l’opinió pública i és un desafiament al govern central. Està escrita en rodolins … en català!.
Està impresa per Abadal, una antiga casa de Mataró que regentava la seva dona Elvira París i Abadal. L’autor en fa una al.lusió al quadre número 3. Pel que fa a les mides, el full fa 63,5 x 47 cm, i els quadres, que són en blanc i negre, fan 57 x 38 mm.
Durant la Fira Ferroviària de Mataró de 2008, els fills d’Eusebi Vidiella van fer donació al Cercle Històric Miquel Biada de diversos exemplars d’aquesta auca, en record i homenatge al seu pare. En deguda correspondència, l’auca ha format part de l’exposició «Imatgeria popular del ferrocarril de Mataró» inaugurada al Museu Arxiu de Santa Maria l’any 2014.
This article was written by admin-bi@da