Eusebi Vidiella i Morató i l’auca del primer tren

Post 55 of 103
Eusebi Vidiella i Morató i l’auca del primer tren

Amb el títol «Aquí trobareu combinada l’auca del primer ferrocarril amb la història d’en Biada. Centenari 1848-1948» publicava Eusebi Vidiella i Morató (Xerta 1900-Mataró 1971) la seva encertadíssima auca sobre el tren de Barcelona a Mataró, en plena celebració del seu centenari l’any 1948.

Comença explicant la trajectòria de Miquel Biada, amb vuit quadres sobre la seva infantesa a Mataró i joventut aventurera a Veneçuela fins que coneix el ferrocarril i torna decidit a construir-lo a Mataró (no hi ha cap referència a Cuba). La tercera fila explica la reunió del capital, el projecte (cita Stephenson en lloc de Locke) i la construcció de la via, el túnel i el telègraf amb fils (que és posterior). Les files quarta a sisena expliquen moltes anècdotes del viatge, i la festa que es va celebrar en arribar a Mataró el tren inaugural

Les dues últimes files tracten de la celebració del centenari aquell 1948: amb molta ironia expliquen el menyspreu amb que la Comissió mataronina pro-centenari va ser rebuda pel govern de Madrid, que posava pel davant el ferrocarril d’Aranjuez (va ser inaugurat tres anys més tard): com diu el quadre 44, «però no tingueu el cap buit: primer va el 51 que el 48».

La història acaba amb una imatge de candent actualitat que dóna unitat a tota la narració: en resposta a Madrid els de Mataró fan un monument a Miquel Biada (efectivament, va ser construït per subscripció popular).

centenari Vidiella

En definitiva, l’auca de Vidiella no es caracteritza pel seu rigor històric però sí per la gràcia i coherència narrativa, els quadres pintorescos i populars, i sobretot per la ironia amb què critica les autoritats franquistes. És una de les millors auques, connecta amb l’opinió pública i és un desafiament al govern central. Està escrita en rodolins … en català!.

Està impresa per Abadal, una antiga casa de Mataró que regentava la seva dona Elvira París i Abadal. L’autor en fa una al.lusió al quadre número 3. Pel que fa a les mides,  el full fa 63,5 x 47 cm, i els quadres, que són en blanc i negre, fan 57 x 38 mm.

Durant la Fira Ferroviària de Mataró de 2008, els fills d’Eusebi Vidiella van fer donació al Cercle Històric Miquel Biada de diversos exemplars d’aquesta auca, en record i homenatge al seu pare. En deguda correspondència, l’auca ha format part de l’exposició «Imatgeria popular del ferrocarril de Mataró» inaugurada al Museu Arxiu de Santa Maria l’any 2014.

 

B3.tif

, , , , ,

This article was written by admin-bi@da

Menu