Si visiteu Mataró i demaneu on és el museu de la ciutat, us indicaran que hi ha diverses seus, però que la història global de la ciutat s’explica a Can Serra, situat a la cèntrica plaça darrera l’Ajuntament, carrer del Carreró 17. Ens interessa dir-vos-ho perquè allà hi trobareu una secció dedicada al tren de Barcelona a Mataró, dins l’exposició permanent «Mataró, ciutat mediterrània» de la segona planta.
Després d’explicar la importància de l’emigració de molts mataronins a Amèrica, el discurs expositiu ens porta a la figura de Miquel Biada, presentat com un indiano que en tornar enriquit va invertir la seva fortuna en la construcció del ferrocarril de Barcelona a Mataró, junt amb altres emprenedors, un tren que va tenir gran influència en el posterior creixement i prosperitat de la ciutat.
La peça més vistosa de l’exposició és un baix relleu en guix, obra de l’escultor Francesc Pagès i Serratosa (1855- 1899), titulada «Alegoria del Ferrocarril», que és el relleu original a partir del que es va fer el fris de 3,6 x 1 m en pedra de Montjuic, amb destí a la façana del Palau de Justícia de Barcelona.
Aquest edifici monumental, obra dels enginyers Josep Domènech i Estapà i Enric Sagnier Villavecchia, va ser construit entre 1887 i 1915. L’any 1891 es va decidir col.locar damunt les finestres 22 frisos escultòrics referents a la història de Catalunya, i es va encarregar l’elecció dels temes a una comissió formada pels regidors Josep Maria Milà i Pi, Rafael Bosch i Carbonell i Josep Griera i Dolcet. Un dels temes escollits va ser el de la inauguració del tren Barcelona- Mataró al 1848, decisió que implicava el reconeixement de la importància d’aquest ferrocarril per la història de Catalunya. El Palau de Justícia, amb els seus ornaments escultòrics, va ser inaugurat l’11 de juny de 1908. El fris del ferrocarril de Mataró està situat a l’esquerra de l’absis central posterior, al carrer Roger de Flor 11.
El fris reprodueix amb detallisme i un interessant ús de la perspectiva el moment en què la locomotora Mataró, conduida per un maquinista, engalanada i aturada sobre les vies, rep la benedicció dels bisbes de Barcelona i Puerto Rico. L’escultor reserva un gran espai per a les autoritats civils i militars a una banda de l’escena, i en canvi reprodueix exiguament a l’altra banda la ciutadania, de la que destaca un vell mariner i un nen estusiasta, vigilats per un mosso d’esquadra. L’historiador i periodista Jaume Fabre opina que l’acció representada va succeïr precisament a l’estació de Mataró.
Una petita col.lecció de medalles commemoratives remarca les cinc fites de la història social i ciutadana de Mataró en referència al tren: la inauguració l’any 1848, la primera gran celebració popular de l’efemèride al 1910, la del multitudinari centenari de 1948, amb els seus motlles, la del 125è aniversari el 1973, i la celebració dels 150 anys el 1998. Són moments importants en què la ciutat ha fet del tren una gran festa, mantenint viva la valoració del seu patrimoni.
L’estrella de l’exposició, que es fa present en totes les peces, és la locomotora Mataró, que va portar el nom de la ciutat amunt i avall per les vies. Trobareu una petita miniatura de la locomotora Mataró damunt d’una via, i la medalla de la sèrie «Locomotoras de España» on està explícitament representada.
El Museu organitza periòdicament una activitat familiar molt ben pensada que inclou una visita explicada a aquesta exposició permanent, i també un conta-conte i una activitat infantil, de manera que la visita a l’exposició es converteix en passar una bona estona en família aprenent del tren de Mataró.
Algun dia Mataró tindrà el museu dedicat al seu tren, o un centre d’informació o un railway experience o com es vulgui dir, com ha reclamat la ciutadania al menys des de 1948. Tenim molt patrimoni per exposar: a part dels fons municipals que dormen en algun magatzem, molts particulars disposen de peces i col.leccions excepcionals que podrien explicar no només el fet històric de la inauguració sinó el creixement social i cultural de la ciutat en torn del tren. El cas més clamorós és la Mataró mini de Josep Castellsaguer.
Però mentre no tenim aquest museu que volem, gaudim de la minimalista però substanciosa exposició de Can Serra, que resumeix la importància del tren per Catalunya i per Mataró. El museu està obert de dimarts a dissabte a la tarda (de 17 1 20 h), i diumenges i festius al matí (d’11 a 14 h).
This article was written by admin-bi@da