Manifest «Biada, símbol de Mataró»

Post 36 of 103

«Mataró, en els llibres d’història, és coneguda per haver estat, el 1848, la ciutat pionera que va acollir l’arribada del primer tren de la península, connectant-la amb la capital catalana de forma ràpida i efectiva: de cinc hores de trajecte es va passar a tan sols trenta minuts. Una autèntica revolució en aquell moment.

Històricament, des de l’estat espanyol, hi ha hagut un intent de menys valorar aquest fet i de donar primacia a la línia Madrid-Aranjuez, que no va començar a funcionar fins el 1851. Cal dir-ho ben clar i reivindicar-ho, doncs: Mataró és el quilòmetre zero del transport ferroviari a l’estat.

Aquest fet no hauria estat possible sense el mataroní Miquel Biada i Buñol, el projecte del qual tenia un origen particular però clara voluntat pública. Una iniciativa per la qual, però, va haver d’anar a buscar suport a l’estranger, en aquest cas al Regne Unit, davant l’absència de suport local. De fet, seguint l’estela de Biada, tota la xarxa de trens de Catalunya que es farien posteriorment, es va dur a terme bàsicament amb capital privat.

Que l’origen del projecte fos seu no significa que aquest fos personal: va ser una feina col·lectiva on van estar implicats amb especial força noms com Roca, Maresch, Villalobos i les persones que van formar part de les successives juntes promotores del tren. També va ser crucial la col·laboració dels enginyers anglesos William McKenzie i Joseph Locke. I, sobretot, l’arribada del tren va esdevenir gràcies a diversos centenars de treballadors qualificats de la zona.

La tasca que Biada va dur a terme per Mataró, per Catalunya i per Espanya és autènticament històrica. Però això, començant per casa seva, en les darreres dècades no ha estat reconegut de la forma que creiem necessària.

Creiem que és hora de donar un tomb a aquesta situació i reivindicar la seva tasca, especialment dos dels valors que va demostrar de forma més punyent: la capacitat d’emprendre projectes complexos -va ser una de les primeres vegades que es va formar una companyia per un projecte de gran envergadura- i la tenacitat personal per conduir tot aquest procés –el 1847 es va superar una fortíssima crisi econòmica-.

Biada va ser, en el seu moment, una ment de progrés, capaç de traçar nous horitzons col·lectius i de generar una nova font de prosperitat; amb el tren, Mataró va créixer i va generar noves oportunitats pels seus ciutadans. Biada, ho va fer, a més a més, sense suport de l’administració. El seu exemple avui, en moments de forta crisi, ens admira i és un exemple per a nosaltres.

Biada és un símbol i ha d’esdevenir un referent per a la ciutat. És hora de posar les coses al seu lloc.

Mataró és el quilòmetre zero del transport ferroviari espanyol i aquest fet no hauria estat possible sense Miquel Biada i Buñol. Afirmem-ho i declarem-ho junts».

(Podeu adherir-vos a aquest manifest a través del formulari de la web, o a l’email secretaria@biada.com. Només cal indicar nom i cognoms junt amb el vostre comentari d’adhesió)

Aquest és el text del manifest que dissabte 29 de novembre de 2014 al Centre Cívic Cabot i Barba, el Sr. Joan Mora Bosch, alcalde de Mataró, va llegir solemnement. Van voler recolzar aquest Manifest amb la seva presència el Sr. Ricard Font director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Sr. Miquel Pérez, director de Rodalies RENFE, Sra. Pilar García, directora del Museu del Ferrocarril, antics alcaldes de la ciutat de Mataró, els membres de l’Ajuntament Joaquim Fernandez, Miquel Rey, Juan M. López, Carme Maltas, i entre el públic diverses persones que havien participat en la nova ruta turística sobre Biada i el ferrocarril.

Estem molt agraïts tots ells pel seu interès en recolzar la nostra iniciativa de posar en circulació un text que afirmi clarament el paper tant important que va tenir Miquel Biada i el tren  per a la ciutat de Mataró. El motiu final de la difusió del manifest és poder, amb aquesta idea clara, seguir treballant, i amb més força perquè Mataró, la primera ciutat catalana i espanyola on arribà el ferrocarril, aconsegueixi tenir un centre d’exposició ferroviari, una locomotora, més recursos turístics i pedagògics en torn del ferrocarril…  Agraïm la tasca de tots els col·laboradors de l’associació, que fan possible que Mataró recuperi any rera any la consciència de ciutat ferroviària: Mataró és el quilòmetre zero del transport ferroviari espanyol.

DSC_0037 petita

Llegiu aquí la nota de premsa

Escolteu aquí el reportatge a Mataró Radio

Mireu aquí el reportatge de M1TV 24h Maresme

 

, ,

This article was written by admin-bi@da

Menu