Ruta guiada a Montgat, dins l’Any Europeu del Patrimoni Cultural

Post 35 of 103
Ruta guiada a Montgat, dins l’Any Europeu del Patrimoni Cultural

La nostra associació s’adhereix a l’Any Europeu del Patrimoni cultural, que vol donar a conèixer i reconèixer el treball de salvaguarda, estudi, conservació i difusió del patrimoni desenvolupats per associacions com la nostra. Compartim amb el Parlament Europeu i el Consell d’Europa els objectius de promoure el diàleg intercultural i la cohesió social, posar en relleu la contribució econòmica del patrimoni cultural als sectors de la cultura  i de la creació i al desenvolupament local i regional, i reflexionar sobre els reptes de la transició a l’entorn digital, i la pressió ambiental i física sobre llocs que formen part del patrimoni.

El patrimoni ferroviari

La nostra associació es dedica a l’estudi i difusió del patrimoni del ferrocarril de Barcelona a Mataró, l’ industrial com el cultural. El motiu del tren aglutina manifestacions culturals que constitueixen un patrimoni immaterial transmès inter generacionalment: la celebració i la memòria del fet històric de l’arribada del primer tren a la península ibèrica. Aquest patrimoni immaterial o etnològic es compon de tradicions i costums sobre el tren arrelades a Mataró, relats i coneixements, creences i celebracions, i construccions culturals com obres de creació, documents, col·leccionisme, monuments, etc.

Cal posar el valor aquest patrimoni, perquè les creacions culturals generen relacions i cohesió social: «s’insereixen en les relaciones socials de les persones i llurs àmbits d’interacció: la vida familiar, laboral, associativa, econòmica, política, festiva, religiosa, d’oci, musical, etc. La vàlua actual del patrimoni etnològic i immaterial rau en el fet de que ha esdevingut un agent clau de desenvolupament, cohesió i participació social de la societat catalana».

Aquesta cultura es un motiu d’atracció turística, en la mesura que hem estat capaços de mostrar-la i explicar-la en la seva peculiaritat, mitjançant la generació d’esdeveniments com la Fira Ferroviària de Mataró, museografia i rutes d’interès turístic. El turisme és una oportunitat per a la continuitat social d’aquest patrimoni, gràcies al benefici econòmic que genera. 

Per aquest motiu és plenament adient la nostra adhesió a l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.

Caminada ferroviària a Montgat

I ho celebrem amb una nova activitat, una «Ruta guiada pel patrimoni ferroviari de Montgat», que és un dels llocs més emblemàtics del ferrocarril. Farem el recorregut turístic amb les explicacions de l’enginyer Xavier Nubiola i l’ex treballador de Renfe Jordi Valero, bons coneixedors de la història d’aquesta infraestructura.

Consisteix en una caminada per traçat ferroviari de la població de Montgat des de l’estació de Montgat fins la de Montgat Nord per conèixer la història de la infraestructura i el patrimoni cultural relacionat amb ella. Hi ha tant patrimoni per explicar! El primer túnel ferroviari d’Espanya, els ponts i obres de drenatge hidràulic, el talús i l’estació centenària. Can Alsina, la pedrera, les indústries, els forns de cal, els banys. Auques, ventalls, còmics, calendaris, llibres de viatges, hemeroteca del segle XIX, pintures i dibuixos, maquetes i fins una obra de teatre han estat inspirades pel pas del tren en aquesta població.

Serà dimarts 12 de juny de 18:00 a 20:00. Lloc de trobada, l’estació de Montgat a les 18:00.

Inscripcions per email a: secretaria@biada.com

L’itinerari de la ruta serà: 1/ Estació de Montgat i sala d’enclavaments mecànics. 2/ Montgat del fum i la xemeneia de can Barrau. 3/ Façana Sud del túnel. 4/ La pedrera i defenses antiaèries. 5/ Façana Nord del túnel. 6/ Montgat del peix i la torre de ca l’Alsina. 7/ Pontons i clavegueres del ferrocarril. 8/ Baixador de Montgat Nord (Monsolís). 9/ Carrer de Mar i Església de Sant Joan. 10/ Plaça de la Vila. 11/ Mirador del turó de Montgat. 12/ Estació de Montgat i fi de trajecte.

This article was written by admin-bi@da

Menu