4 de juny, dia de les associacions culturals

Post 70 of 103
4 de juny, dia de les associacions culturals

Fa dos anys el dia 4 de juny va ser declarat per la Generalitat dia de l’associacionisme cultural en record del Certamen de corals obreres Euterpe organitzat per Josep Anselm Clavé l’any 1864. Aquest concurs de fa 152 anys és un símbol de la cultura entesa com accés de la majoria social, de tots, al coneixement i a la creació.

Celebrem el dia de l’associacionisme cultural

El tren de Mataró és patrimoni de tots els catalans i en la nostra associació assumim la missió de potenciar el coneixement d’aquest assumpte entre tots. Ens adrecem a la societat de base, la que fa el pes numèric, en tota la seva varietat: infants, famílies, entitats veïnals, públic on line, i també l’elit cultural… El patrimoni cultural és de tots i tots l’hem de poder gaudir.

Celebrarem aquest dia amb unes jornades dedicades a les imatges populars del tren. Entre el 3 i el 5 de juny estarà disponible en la web de l’associació una exposició on line de la Col·lecció d’Imatgeria popular del ferrocarril de Mataró, que aplega tots els dibuixos que s’han fet del nostre tren, dins d’un gènere molt arrelat en la nostra tradició, els dels ventalls, estampes, cromos i calendaris, l’anomenada «literatura de canya i cordill». Aquestes imatges són ben conegudes i populars, i aquesta exposició on line les explica una per una. Agraïm a Xavier Nubiola de Castellarnau la seva disponibilitat per posar aquesta col·lecció a l’abast de tots.

L’exposició estarà guiada per un audiovisual de presentació.

Perquè tothom pugui ampliar coneixements i resoldre dubtes, obrirem en la web de l’associació de 12 a 14 h del 3 de juny una consulta on line, un xat presencial en temps real en què podrem conversar amb Xavier Nubiola sobre la seva col·lecció.

Aquesta activitat és una mostra de la tasca de protecció del patrimoni cultural que realitzem a la nostra associació.

Però què és cultura?

Sovint es confon cultura amb política cultural. La cultura no emana del patrocini públic ni del màrqueting empresarial sinó de cada persona, que estudia i crea. No és un objecte de consum sinó una font d’inspiració, un camí de desenvolupament, un espai per fer noves coses i per viure de manera més personal. No és una idolatria dels grans creadors sinó una transmissió d’expressions vivencials que ens enriqueixen.

Perquè el coneixement que adquirim i la comprensió del nostre mon  sempre tenen un retorn. Cultura ve de cultus, cultiu, és tenir cura d’una llavor (el coneixement) amb la intenció que creixi i doni fruits. Els coneixements ens porten a la creació i l’expressió personal: pot ser una expressió en opinions i paraules, però també en arts i tècniques plàstiques, musicals, corporals, festives…

Per a què serveix la cultura?

La cultura té un paper molt important en una societat democràtica. Una societat culta, amb cultura, és homogènia dins la diversitat, té capacitat crítica, sap rebutjar manipulacions, detectar demagògies i votar als millors polítics, en una paraula sap guiar el seu futur.

La cultura produeix un benefici també en les persones ja que transcendeixen les necessitats materials immediates i viuen en una dimensió més profunda, amplien coneixements i capacitats, guanyen benestar personal i possibilitat d’interaccionar i aportar a la societat.

I la societat se’n beneficia perquè es cohesiona, innova el seu coneixement comú i crea activitats i oficis que incideixen en el seu desenvolupament i progrés econòmic.

Quin comès tenen les associacions culturals?

La cultura es transmet especialment als centres docents com escoles, acadèmies i universitats, en una transmissió des de dalt. Però també es transmet de manera horitzontal en les associacions culturals que aixopluguen les persones interessades en desenvolupar-se a través del coneixement i l’art. Es pot dir que les associacions culturals promouen el coneixement, i activen la capacitat generadora de creació que tots tenim en potència

Aquesta tasca de difusió cultural consisteix a transmetre a tothom els coneixements comuns o sigui la tradició (de tradere, lliurar), perquè cadascú en faci la seva síntesi personal i l’expressi.

Què aporta la cultura del tren de Mataró?

Conèixer la singular història del tren de Mataró reforça la nostra identitat, amb tot el benefici psicològic positiu que això implica. Ocasiona la producció de noves manifestacions artístiques i la creació de nous cercles culturals que cohesionen i enriqueixen la societat i els ciutadans, i promou noves oportunitats d’activitat econòmica.

Però sobre tot, en ser una història d’innovació, ajuda a comprendre com avança la societat cap al progrés i permet fer-se opinió dels elements del progrés tecnològic i social, i del camí que ha de seguir la ciutat en el futur. Especialment ajuda a valorar el model de transport ferroviari com el més sostenible (major capacitat amb menor consum energètic i menor impacte ambiental), crea debat i porta a la reivindicació de millors infraestructures i serveis.

 

This article was written by admin-bi@da

Menu