Octubre ferroviari 2016

Post 65 of 103
Octubre ferroviari 2016

Catalunya celebra cada mes d’octubre l’aniversari d’un fet que va canviar la seva història i la seva projecció: l’arribada del ferrocarril l’any 1848. Barcelona i Mataró van ser les primeres ciutats de Catalunya i Espanya connectades per aquest nou invent que va revolucionar els transports, l’economia i la vida de les persones.

Aquest any ja fa 168 anys d’aquest fet. Cada any som més les entitats que ens impliquem en aquesta celebració, especialment a Mataró, una ciutat que te consciència de la seva identitat ferroviària i es projecta cap al futur com una ciutat de tecnologia, cultura i progrés social. La imatge promocional d’aquest any és la surrealista pintura «Locomotora estil clàssic» de 1977 de Josep Mª Rovira Brull, que la seva família ens ha autoritzat a utilitzar.

L’acte central de la celebració és la Fira ferroviària (22 i 23 d’octubre) que organitza l’Ajuntament de Mataró a la plaça de Santa Anna, una diada ferroviària popular amb diversos estands, expositors, circuits i activitats relacionats amb el tren. Els dos dies es podran visitar els diferents expositors amb productes artesans i de col·leccionisme relacionats amb el tren, pujar al trenet tripulat del Centre de Modelisme Ferroviari de Sabadell, gaudir de les maquetes del Grup Ferroviari de Mataró, dels Amics del Ferrocarril del Masnou i de Lego (que es presenta com a novetat), i veure l’exposició itinerant “El tren Barcelona-Mataró, 1848”. Els nens podran participar en el taller infantil de pintura, en la carpa de manualitats, en el contacontes, o en l’espai de joc amb material cedit per Marklin.

Des de 2014 la fira està organitzada per l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) que te l’objectiu de fer-la créixer i convertir Mataró en un lloc de referència ferroviària. La nostra associació, que es va fer càrrec de la fira durant deu anys, continua present col.laborant en l’organització i el voluntariat de la Fira.

 

Per alra banda, per conèixer millor la història del tren de Mataró hi ha la possibilitat de participar en la ruta turística «Miquel Biada, el primer ferrocarril» (23 d’octubre). Els actes institucionals culminaran amb l’ofrena floral de la ciutat a Miquel Biada a la plaça de Miquel Biada de Mataró (28 d’octubre), amb cantada d’havaneres pel grup «Vol de gavines».

v fira ferroviaria 2009 031

Per altra banda hi ha previstes dos exposicions de fotografies, organitzades pel Cercle Històric Miquel Biada: una sobre l’evolució de les locomotores de vapor des de la Mataró fins l’actualitat titulada «175 anys de tracció a vapor a RENFE», a la Biblioteca Antoni Comas de Mataró, del 18 al 30 d’octubre, i una altra sobre les infraestructures ferroviàries a l’època de l’enginyer Maristany, «Les innovacions del ferrocarril Barcelona-Mataró«, al Centre cívic Cabot i Barba de Mataró del 20 d’octubre a l’11 de novembre. A això cal afegir l’exposició itinerant «El tren Barcelona-Mataró, 1848», que recorrerà les biblioteques de Mataró durant tot el mes.

Per aprofundir en els continguts de les exposicions, que sens dubte crearan debat, hi haurà tres conferències: una del Sr. Jordi Valero Vilaginés, “75 anys de tracció a vapor a RENFE” (18 d’octubre 20h), i dos del Sr. Xavier Nubiola de Castellarnau, “Les innovacions del ferrocarril Barcelona – Mataró: de Biada a Maristany” (20 d’octubre 19:30) i «Eduard Maristany, senyor del ferrocarril» (25 d’octubre 18:30, a Vilanova i la Geltrú).

Altres dos conferències programades porten a Mataró grans figures del mon acadèmic i polític: el Sr. Jordi Maluquer de Motes parlarà sobre “El retorn a casa dels emigrants catalans d’Amèrica, 1830-1936” (26 d’octubre 19:30); i el Sr. Ricard Font sobre “Infraestructures ferroviàries. Passat o futur» (28 d’octubre 20 h).

Per gaudir en família d’aquests dies es podrà visitar la maqueta modular del Grup Ferroviari de Mataró, en dos jornades de portes obertes, el dissabte 1 d’octubre a la tarda i el diumenge 16 d’octubre al matí.

Els nens tenen un protagonisme especial amb les quatre activitats infantils organitzades per diverses entitats de Mataró: l’hora del conte “Va de trens”, per Laura Tamayo a la Biblioteca Pompeu Fabra (4 d’octubre 18 h); activitat familiar «Pugem al tren xu-xu-à-xu-xu-à» a Can Serra, Museu de Mataró (9 d’octubre 12 h); l’hora del conte “El secret del tren”, per Laura Tamayo, a la Biblioteca Antoni Comas (19 d’octubre 18h); taller infantil a la Fira Ferroviària (22 i 23 d’octubre).

També hi ha un espai dedicat a la cultura popular amb el conta contes “Els gegants del Pi van de festa a Mataró”, a l’Ateneu de la Fundació Iluro, on estarà exposat el seguici geganter de Barcelona (26 d’octubre).

Per la seva banda el Museu del Ferrocarril de Catalunya obre el mes d’octubre amb l’encesa de la locomotora «Mataró» (diumenge 2 d’octubre, 11:30) i el clou amb una jornada de portes obertes el dia de l’efemèride (28 d’octubre al matí), a part de la conferència de X. Nubiola sobre Maristany (25 d’octubre 18:30).

IMG_20150301_133824

cartell_ferrocarrilmatarobxa

Presentació de Ricard Bonamusa i Argelaga, President del Cercle Històric Miquel Biada

Ens hem de sentir orgullosos o avergonyits de tenir amb la línia de tren de Barcelona a Mataró el primer ferrocarril d’Espanya? O que després de la iniciativa de Miquel Biada altres homes com Manuel Girona, Francesc Gumà, Fèlix Macià o Eduard Maristany entre molts d’altres aportessin els seus coneixements o diners per anar configurant la que seria xarxa catalana de ferrocarril. Dels tallers de Mataró va sortir “la Española”, anomenada així per ser la primera màquina a vapor de construcció nacional. En el transcurs dels anys sols resta una sola maquina a vapor, la “Mataró” fabricada al 1948 pel centenari del primer tren. Es conserva en el Museu del Ferrocarril de Catalunya. Poca cosa pot bellugar-se però encara pita, bufa i treu fum .

Va ser dons, la iniciativa privada la impulsora de les diferents línies ferroviàries a Catalunya. L’estat sols es preocupava de muntar una xarxa radial amb Madrid declarant-los projectes de primer ordre, i per tant, subjectes a possibles subvencions estatals, marginant amb la “Ley general de 1855” a la gran majoria de les línies catalanes en execució o projecte.

La concessió de llicències per les futures línies va provocar grans escàndols, com a la segona línia en funcionament, la Madrid-Aranjuez, construïda «para solaz y disfrute de sus majestades» segons una nota de premsa de l’època. El seu promotor el Marquès de Salamanca va inaugurar-la l’any 1852 i un any més tard, la va vendre a l’estat, el qual a la vegada li va llogar, segons explica Jaume Font Garolera, en el “Procés d’implantació territorial del ferrocarril a Catalunya”. En l’any 1929, Eduard Maristany va inaugurar definitivament l’estació de França, convertint-la en la primera d’Europa, amb els avançaments tècnics més sofisticats del seu temps. Molts encara poden recordar el pont de senyals sobre les vies quasi a la sortida de l’estació, que controlava tota la circulació existent. Maristany va exercir càrrecs executius en diverses companyies que fins i tot van portar-lo a Madrid. Va ser l’autor de la renovació de les estacions de la primera línia ferroviària de Barcelona a Mataró, de les que actualment sols resten en peus les de Montgat, Badalona i Mataró (1905), com a testimoni de tota una època.

“La tornada a casa dels emigrants catalans de Amèrica” és un altre dels temes a tractar, per acabar amb “Les infraestructures ferroviàries: passat o futur”. Un programa al que s’afegeixen dues exposicions que configuren l’octubre ferroviari, en què no poden faltar els explica contes per a la mainada.

També recordar que a la visita a Mataró de la aleshores ministra de Foment, Ana Pastor, va prometre per a la comarca un tren turístic que seria un digne recordatori del primer viatge.

Finalment, si ens hem de sentir orgullosos per haver promogut des de Mataró el primer tren d’Espanya, per què no recordar al lloc on van ser ubicades les primeres estacions de Barcelona i Mataró –que van ser enderrocades per la remodelació urbanística- amb una làpida commemorativa. Aquest acte podria formar part de la memòria històrica del país.

This article was written by admin-bi@da

Menu