Exposició 75 anys de tracció a vapor a Renfe, per Jordi Valero

Post 5 of 56
Exposició 75 anys de tracció a vapor a Renfe, per Jordi Valero
L’exposició “75 anys de tracció a vapor a RENFE” mostra una preciosa sel·lecció de fotografies comentades de màquines locomotores, que il·lustren l’evolució del parc mòbil de Renfe en relació al vapor. Aquestes fotografies provenen del Fons d’Imatges Valero Vilaginés (FIVV). Es podrà visitar al Centre Cívic de Premià de Mar entre el 15 i el 31 de gener de 2017. Jordi Valero ens oferirà la conferència inaugural el dia 14 de gener a les 19 h,
Jordi Valero i Vilaginés, treballador de la Renfe des de fa molts anys, divulgador del mon ferroviari i membre ben actiu de l’associacionisme ferroviari, aporta a Mataró aquesta col·lecció en gran part inèdita de fotografies antigues per presentar-nos el passat i futur de les locomotores de vapor al nostre país.
Aquesta exposició il·lustra el parc mòbil que va aplegar Renfe quan es va formar ara fa 75 anys a partir de la fusió de 18 companyies ferroviàries de diferents magnituds (de les més grans, la MZA que era propietària de les línies catalanes). Renfe va posar en marxa el servei ferroviari, malmès per la guerra, comptant amb les 3.079 locomotores a vapor i els 110.000 empleats que va heretar de les companyies expropiades, tot i que només un 30 % de les locomotores tenien una potència acceptable, i un 60% dels empleats va ser depurat per qüestions ideològiques.
La transformació de la tracció vapor a la moderna dièsel i elèctrica que es va produir als anys 1960 i 70 va suposar una reducció dràstica del personal i la desaparició de la quasi totalitat de les màquines i dels seus dipòsits i tallers. La tracció vapor preservada (després de l´any 1975), amb finalitats turístiques i culturals, va permetre la conservació d’una dotzena de locomotores com a trens turístics, encara que en l’actualitat la legislació és totalment restrictiva.
valero
Aquesta exposició de fotografies es va realitzar el 2016 i va estar exposada a la Biblioteca Antoni Comas de Mataró l’octubre de 2016.

, ,

This article was written by admin-bi@da

Menu
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE