Conferència i exposició “75 anys de tracció a vapor a Renfe”, 5 de maig

Post 3 of 57
Conferència i exposició “75 anys de tracció a vapor a Renfe”, 5 de maig
Aquest 2017 viatjarà pel Maresme  l’exposició “75 anys de tracció a vapor a RENFE”, una preciosa sel·lecció de fotografies comentades de màquines locomotores, que il·lustren l’evolució del parc mòbil de Renfe en relació al vapor. Aquestes fotografies provenen del Fons d’Imatges Valero Vilaginés (FIVV).
Jordi Valero Vilaginés, treballador de la Renfe des de fa molts anys, divulgador del mon ferroviari i membre ben actiu de l’associacionisme ferroviari, ha aportat aquesta exposició en gran part inèdita de fotografies antigues per presentar-nos el passat i futur de les locomotores de vapor al nostre país, i ha ofert també conferències sobre
un tema que coneix de primera mà.
Aquesta exposició il·lustra el parc mòbil que va aplegar Renfe quan es va formar ara fa 75 anys a partir de la fusió de 18 companyies ferroviàries de diferents magnituds (de les més grans, la MZA que era propietària de les línies catalanes). Renfe va posar en marxa el servei ferroviari, malmès per la guerra, comptant amb les 3.079 locomotores a vapor i els 110.000 empleats que va heretar de les companyies expropiades, tot i que només un 30% de les locomotores tenien una potència acceptable, i un 60% dels empleats va ser depurat per qüestions ideològiques.
La transformació de la tracció vapor a la moderna dièsel i elèctrica que es va produir als anys 1960 i 70 va suposar una reducció dràstica del personal i la desaparició de la quasi totalitat de les màquines i dels seus dipòsits i tallers. La tracció vapor preservada (després de l´any 1975), amb finalitats turístiques i culturals, va permetre la conservació d’una dotzena de locomotores com a trens turístics, encara que en l’actualitat la legislació és totalment restrictiva pel que fa al seu funcionament.
valero
Aquesta exposició de fotografies es va inaugurar a la Biblioteca Antoni Comas de Mataró l’octubre de 2016. Aquest 2017 ha estat exposada al Centre Cívic de Premià de Mar al gener; i està programada a la Biblioteca de Llavaneres al maig; a la biblioteca de Sant Vicenç de Montalt al junt; a la biblioteca de Calella al juliol; a la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró al setembre; a la biblioteca de Premià de Dalt a l’octubre; i a la biblioteca de Malgrat de Mar al novembre.
03 Centre Civic de Premià de Mar retallat01 Centre Civic de Premià de Marretallet

, ,

This article was written by admin-bi@da

Menu
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE