XII Fira Ferroviària, octubre 2016

Post 16 of 60
XII Fira Ferroviària, octubre 2016

Celebrem els dies 22 i 23 d’octubre la dotzena edició de la Fira Ferroviària a la plaça de Santa Anna de Mataró, en record de la inauguració del primer ferrocarril català i espanyol, que va arribar precisament a Mataró el 28 d’octubre de 1848.

Des de 2014 la fira està organitzada per l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) que te l’objectiu de fer-la créixer i convertir Mataró en un lloc de referència ferroviària. La nostra associació, que es va fer càrrec de la fira durant deu anys, continua present col.laborant en l’organització i el voluntariat de la Fira.

Els dos dies, tant dissabte com diumenge, de 11 a 14 i de 16 a 20 h es podran visitar els diferents expositors amb productes artesans i de col·leccionisme relacionats amb el tren, pujar al trenet tripulat del Centre de Modelisme Ferroviari de Sabadell, gaudir de les maquetes del Grup Ferroviari de Mataró, dels Amics del Ferrocarril del Masnou i de Lego (que es presenta com a novetat), i veure l’exposició itinerant “El tren Barcelona-Mataró, 1848”. Els nens podran participar en el taller infantil de pintura, en la carpa de manualitats, en el contacontes, o en l’espai de joc amb material cedit per Marklin.

Aquest és el programa d’activitats infantils:

ESPAI DE TALLERS:

  • 11:30 – 13 h Taller de manualitats infantil: Retallables de màquines de tren i marc de fotos del tren
  • 13 – 13:30 h L’hora del conte   “Els Gegants de Barcelona van de festa a Mataró”
  • 16 – 17.30 h L’hora de pintar
  • 17.30 – 19 h Taller de manualitats infantils: Retallables de màquines de tren i marc de fotos del tren
  • 19 – 20 h L’hora de pintar

ESPAI DE JOCS DEL TREN: Espai infantil per tocar, muntar i jugar amb els trens sobre un circuit.

EXPOSICIÓ DE MAQUETISME: Exposició d’una maqueta de 30 m. amb circuit de trens del Grup Ferroviari Mataró.

CIRCUIT LOCOMOTORA: Recorregut per la via de tren amb la locomotora i vagons del Centre de Modelisme Ferroviari de Sabadell

La Fira s’emmarca dins una àmplia programació d’activitats relacionades amb el tren, l’Octubre ferroviari, que inclou dos exposicions i cinc conferències organitzades pel Cercle Històric Miquel Biada, diversos conta contes, la ruta turística “Miquel Biada, el primer ferrocarril” organitzada per l’Ajuntament de Mataró i l’ofrena floral al monument de’n Biada el 28 d’octubre.

A la carpa de la nostra associació oferim els nostres productes culturals:

Conte “Els gegants del Pi van de festa a Mataró”, del CHMB. La Festa Major de 1851 va ser molt especial a Mataró, a causa de la visita dels gegants de Barcelona a qui l’empresa del ferrocarril va facilitar un tren especial gratuït. Aquest conte imagina les peripècies d’aquell viatge i explica el procés de construcció del ferrocarril, atribuint a Robafaves un paper destacat. Els expressius dibuixos d’Agnès Vallès apropen als infants aquesta història divertida.
Trencaclosques “El tren de Mataró”, elaborat per Educa Borràs, garantia de qualitat, i dissenyat per la il·lustradora i historiadora Agnès Vallès. El dibuix ubica geogràficament el ferrocarril al llarg de la línia de la costa, i mostra com devia ser la comarca del Maresme al segle XIX i el seu moment econòmic, amb els oficis derivats de la pesca, l’agricultura, i la ramaderia i la incipient indústria. Il·lustra els transports en l’època, assenyalant la importància del comerç marítim i les inconveniències del transport en diligència.
Litografia de La Mataró de Fernández Collado, que va tenir gran difusió en ocasió de la celebració del Centenari del ferrocarril, l’any 1949. Representa el pas del tren per un Maresme rural, saludat per una família vuitcentista. La locomotora Mataró porta el tender i tres cotxes plens de passatgers. La iconografia correspon a la del tren del Centenari conservat al Museu del Ferrocarril de Vilanova i La Geltrú.
Cava del Cercle Històric Miquel Biada és un Penedès embotellat pel Maset del Lleó. Cada any l’editem amb una etiqueta commemorativa diferent. Les últimes edicions mostren les fotografies de les primitives estacions de tren de Mataró i Barcelona, ara inexistents, i els noms dels promotors de la línia, que van formar la primera i segona Junta de l’empresa fins la seva inauguració l’any 1848. Enguany per segona vegada fem un homenatge al pintor Estrany amb un dibuix seu de La Mataró, però en tonalitats vermelles
Xapa del cava commemorativa.
Vagó cisterna de Marklïn tunejat pel CHMB

Acció de la Companyia del Camí de Ferro de Barcelona a Mataró de 1846

 

, , , , , , ,

This article was written by admin-bi@da

Menu
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE