Adhesió a l’Any Europeu del Patrimoni Cultural

Post 1 of 72
Adhesió a l’Any Europeu del Patrimoni Cultural

La nostra associació s’adhereix a l’Any Europeu del Patrimoni cultural, que vol donar a conèixer i reconèixer el treball de salvaguarda, estudi, conservació i difusió del patrimoni desenvolupats per assocacions com la nostra. Compartim amb el Parlament Europeu i el Consell d’Europa els objectius de:

  • promoure la diversitat cultural, el diàleg intercultural i la cohesió social
  • posar en relleu la contribució econòmica del patrimoni cultural als sectors de la cultura  i de la creació, en particular a les petites i mitjanes empreses, i al desenvolupament local i regional
  • reflexionar sobre els reptes als quals s’enfronta, com són les conseqüències de la transició a l’entorn digital, i la pressió ambiental i física sobre llocs que formen part del patrimoni.

La nostra associació es dedica a l’estudi i difusió del patrimoni del ferrocarril de Barcelona a Mataró, que te dues vessants molt diferents: el patrimoni industrial i el patrimoni cultural.

El patrimoni cultural del tren de Mataró és també un camp molt ampli perquè el motiu del tren aglutina manifestacions culturals que constitueixen un patrimoni immaterial trasmès intergeneracionalment: la celebració i la memòria del fet històric de l’arribada del primer tren a la península ibèrica. Aquest patrimoni immaterial o etnològic es compon de tradicions i costums sobre el tren arrelades a Mataró, relats i coneixements, creences i celebracions, i construccions culturals com obres de creació, documents, col.leccionisme, monuments, etc.

Cal posar el valor aquest patrimoni, perquè les creacions culturals generen relacions i cohesió social: “s’insereixen en les relaciones socials de les persones i llurs àmbits d’interacció: la vida familiar, laboral, associativa, econòmica, política, festiva, religiosa, d’oci, musical, etc. La vàlua actual del patrimoni etnològic i immaterial rau en el fet de que ha esdevingut un agent clau de desenvolupament, cohesió i participació social de la societat catalana”.

Aquesta cultura es un motiu d’atracció turística, en la mesura que hem estat capaços de mostrar-la i explicar-la en la seva peculiaritat, mitjançant la generació d’esdeveniments com la Fira Ferroviària de Mataró, museografia i rutes d’interès turístic. El turisme és una oportunitat per a la continuitat social d’aquest patrimoni, gràcies al benefici econòmic que genera. 

Per aquest motiu és plenament adient la nostra adhesió a l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.

This article was written by admin-bi@da

Menu
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE