L’estació antiga de Mataró i el mur de les lamentacions

Post 75 of 103
L’estació antiga de Mataró i el mur de les lamentacions
 A l’estació del tren de Mataró els responsables de RENFE li han rentat la cara, amb una repintada a les façanes i, efectivament ara sembla més esvelta, malgrat que l’estació actual va ser inaugurada l’any 1905. Va ser l’any 1957 quan es va enderrocar la vella estació del 1848.
DSC07237
El motiu va ser el trasllat de la carretera N-2, que fins aleshores passava pel mig de la ciutat -l’antic camí Ral-.El
seu trasllat a la zona costanera va provocar la desaparició de l’ estació del primer tren d’Espanya, el Barcelona
a Mataró. Estava ubicada molt a prop de la fàbrica del Vapor Gordils -per cert la primera fàbrica a vapor de Mataró-, desprès coneguda com Filatures Viñas.
La manca de sensibilitat per preservar el nostre patrimoni històric, es va fer palesa amb la seva destrucció a cops de mall. En assabentar-se d’aquest fet, un grup de mataronins, prohoms de l’època, com Esteve Albert, Jaume Castellví, Lluis Ferrer Clariana, Jaume Llavina, Josep Mach, Santi Martínez, Jesús Quadrada i algun altre, van pactar amb els operaris de l’obra per fer una simbòlica aturada i després van anar al «mur de les lamentacions», simulant plorar per tant valuosa pèrdua.
m4a PS
m1a PS m3a PS
De forma explicita aquests fets els  demostren les fotografies cedides per Joaquim Montserrat que constaten aquest esdeveniment de fa uns 58 anys.
Seria bo, com a record històric, tant a Mataró com a Barcelona, que s’assenyalés amb una senzilla placa, el lloc
a on van ser ubicades les dues primeres estacions del ferrocarril espanyol, obra promoguda pel mataroní Miquel Biada.
Ricard Bonamusa Argelaga

, , , ,

This article was written by admin-bi@da

Menu