15ª Fira Ferroviària octubre 2019

Post 16 of 103
15ª Fira Ferroviària octubre 2019

Com cada any col.laborem amb l’Ajuntament de Mataró en l’organització d’activitats per a la Fira ferroviària del 26 al 27 d’octubre al Tecnocampus, el gran esdeveniment que cada any converteix Mataró en la capital de la cultura ferroviària. Mataró és la primera ciutat d’Espanya on va arribar el ferrocarril, el 1848, un 28 d’octubre, que és precisament el que es rememora amb la fira MataroTren.

Les activitats que hi aportem són diverses. Per una banda, dues exposicions: l’exposició «50 aniversari del Talgo Catalán», que explica la novetat que va suposar aquest tren en la dècada de 1940; i l’exposició «El tren Barcelona-Mataró 1848», que explica en sis àrees la gènesi del primer ferrocarril de la península i la seva importància per al progrés social i econòmic de Catalunya

També farem tres conferències, “Talgo I, un miratge del tren espanyol de postguerra”, per Xavier Nubiola de Castellarnau; “Passat i futur del Tren Transpirinenc”, per Jordi Valero Vilaginès; i “Biada i Salamanca, una cursa a tot tren”, amb projecció d’imatges i seqüències de la pel·lícula “El Marqués de Salamanca”, per Encarnació Soler i Xavier Nubiola . Dissabte 26, a les 11 h, a les 16 h i a les 20 h respectivament. I la taula rodona “Passat, present i futur del tren”, amb Ricard Riol (Associació per a la Promoció del Transport Públic), Pilar García (Museu del Ferrocarril de Catalunya), Artur Zanón (Expansión) i Jordi Valero (Cercle Històric Miquel Biada). Moderada per Joan Salicrú (periodista), dissabte 26, a les 18 h.

I com sempre, per als infants explicarem el conta contes “Els gegants del Pi van de festa a Mataró”, per Cecília Vallès. Dissabte 26 a les 12 h i a les 17 h i diumenge 27 a les 13 h. Ens podreu trobar en tot moment en l’estand de la nostra associació, on estarem encantats de saludar-vos.

Hi ha moltes altres activitats organitzades en col·laboració amb diverses associacions i entitats. El públic familiar que ho desitgi podrà viatjar en un Tren Tripulat de galga 10 polzades. Per als infants també hi haurà un espai de lectura i jocs amb llibres i contes sobre el món ferroviari, i una zona lúdica Märklin amb circuits de trens per jugar i tallers de construcció de maquetes. Hi haurà activitats infantils full time. Dissabte, una activitat de pintar i photocall amb Laura Sánchez a les 11 h; el conta contes dels gegants a les 12h i a les 17 h; un taller de manualitats amb material reciclat «El trenet verd» a les 17:30; i un conta contes i pinta cares “El trenet màgic i el maquinista” a les 19:00. Diumenge, la confecció d’un mural gegant on els infants pintaran el seu tren a les 11 h; el taller de manualitats amb material reciclat a les 12:30; i el conta contes dels gegants a les 13 h.

També es podrà visitar un circuit de trens de vapor viu, amb locomotores funcionant amb vapor real a escala 1 (1:32), de la marca japonesa Aster, i una maqueta ferroviària escala 0 tres carrils amb la reproducció de la primera estació de Mataró, de any 1848. I veure una demostració d’impressores 3D, de talladora làser i de termoconformadora, amb obsequi als visitants. I la conferència “Dona i ferrocarril”, per Jordi Font Font-Agustí, diumenge 27 a les 11 h; i la projecció del documental “De via fèrria a via verda – Els trens petits de Girona”, d’Antoni Martí. dissabte 26 a les 17 h i diumenge 27 a les 12 h.

Aquí teniu el programa sencer:


Fora de l’espai del Tecnocampus, també hi ha organitzades dues rutes per la ciutat de Mataró: la ruta “Vapors, fàbriques i cooperatives del Mataró industrial”, dissabte 26 i diumenge 27 a les 11 h; i la ruta “Miquel Biada, el primer ferrocarril”, dissabte 26 a les 17 h i diumenge 27 a les 11 h.

La setmana abans, del 21 al 24 d’octubre de 17 a 19h, el Grup Ferroviari de Mataró farà jornades de portes obertes al seu local per visitar la seva maqueta digital computaritzada amb dues estacions terme, i una segona maqueta amb la reproducció de l’estació de Mataró. I del del 15 al 27 d’octubre l’empresa Effugium oferirà un Scape Room “Homenatge a Miquel Biada i Bunyol”.

L’acte oficial en memòria de Miquel Biada i els promotors del ferrocarril es farà el dilluns 28, dia de l’efemèride, a les 12:30 a la plaça de Miquel Biada.
This article was written by admin-bi@da

Menu