Ruta pel patrimoni ferroviari de Mataró, 4 de juny

Post 22 of 103
Ruta pel patrimoni ferroviari de Mataró, 4 de juny

En celebració del dia de l’associacionisme cultural el Cercle Històric Miquel Biada ha organitzat una ruta pel patrimoni ferroviari de Mataró, una passejada des de la plaça Miquel Biada fins a l’ermita de sant Simó, guiada per l’enginyer Xavier Nubiola de Castellarnau, cap de la Comissió de Patrimoni de l’associació.

El temps assolellat però no calorós ha acompanyat el grup, format per una setantena de persones. Les explicacions de Xavier Nubiola han estat completades per les aportacions d’experts com Josep Rovira, Alfred Puig i el Cap de la Comissió de Memòria Històrica de la Gent Gran de Mataró. 

Cliqueu aquí per veure les explicacions en la imatge interactiva.

El litoral de Mataró és un museu a l’aire lliure que permet recòrrer la història del tren, des de la seva creació el 1848 per un grup de pioners encapçalats per Miquel Biada (monument). El recorregut explica les infraestructures per a passatgers, la logística de la càrrega i descàrrega, els tallers i les estructures per a la creació d’energia.

Xavier Nubiola fa a cada lloc una breu explicació: la substitució de l’antiga estació (placa commemorativa al carrer de Sant Agustí) per l’actual el 1905 (placa a l’estació), la construcció de les dues primeres locomotores espanyoles als primers tallers ferroviaris d’Espanya, al lloc dels molls de La Carga (actual taller Irvia), el pas a nivell (ara el caragol), la ubicació de les drassanes i el barri de pescadors que es van enfrontar al pas del ferrocarril, i va motivar que el tren passes arran de les cases pel carrer de Sant Felicià. Finalment, el pont de la riera de Sant Simó, amb els pilars originaris de 1850.

També ha explicat aspectes logístics i energètics. El tren facilitava la importació del carbó per a les fàbriques de Mataró (vapor Gordils) i per a la producció de gas per a l’enllumenat públic (ubicació de la Fàbrica de gas). El pas del carbó a l’electricitat data de 1950 (estació elèctrica prop dels tallers i poblat ferroviari per als seus treballadors). El port de Mataró llargament reclamat és molt recent.

,

This article was written by admin-bi@da

Menu