La Mataroneta de’n Castellsaguer

Post 68 of 103
La Mataroneta de’n Castellsaguer

El desembre de 2012 l’Ateneu Caixa Laietana va exposar la més que notable col•lecció privada de maquinària ferroviària de vapor de Josep Castellsaguer. El mecànic mataroní va començar l’any 1992 a recollir peces per crear aquesta col•lecció, després d’un viatge a Anglaterra.  Castellsaguer és tot un exemple en la seva dedicació a potenciar la cultura ferroviària a la nostra ciutat, com va senyalar Joaquim Montoya, comissari d’aquella exposició.

tren_expo castellsaguer 2012

Mataró va observar astorada una bellíssima col.lecció en la que destacaven, per la seva grandària, la locomotora Júlia de cinc metres i mig, i la Duches de tres metres. Però la peça que més va cridar la nostra atenció és una petita locomotora de 1845 tipus Crewe de la fàbrica anglesa Jones & Potts, que era utilitzada com a mostra o mini prototip per ensenyar les seves virtualitats a possibles compradors. L’antiguitat i l’origen d’aquesta locomotora coincideix amb la nostra Mataró i les altres tres màquines importades a Barcelona el 1848 per a la construcció del ferrocarril Barcelona-Mataró. És a dir, ens trobem amb una mini Mataró.

P1120195

Castellsaguer va exposar generosament els seus materials amb l’objectiu de potenciar  la història del ferrocarril a la nostra ciutat, especialment de cara a la creació d’un museu del tren a Mataró. Què ha fet l’Ajuntament de Mataró per posar-se a l’alçada dels desitjos i propòsits de la seva ciutadania? Cert que la crisi econòmica va segar el projecte d’instal·lar un museu de la industrialització a Can Marfà, amb una secció tèxtil i altra ferroviària, però quin projecte alternatiu ofereix el consistori? Te empantanat el tema d’un local dedicat al tren tot i que diverses associacions i ciutadans li han fet arribar repetides vegades la necessitat de crear un espai per a la història del tren, subratllant la importància de Mataró i Biada en aquesta història.

Entre molts altres materials disponibles, hi ha dos col.leccions que s’ofereixen a l’Ajuntament i que cal acceptar amb urgència: la col·lecció Auger i la col·lecció Castellsaguer.

El febrer de 2017 associats del Cercle Històric Miquel Biada vam realitzar una visita a la col.lecció de Josep Castellsaguer. Un cop més vam quedar admirats de les meravelloses peces que formen la col.lecció, i encara més convençuts de la conveniència de tenir a Mataró un centre públic referent al tren.

visita castellsaguer 2017

DSC06178

This article was written by admin-bi@da

Menu