Donació al Museu del Ferrocarril d’un carril originari de 1848

Post 62 of 103
Donació al Museu del Ferrocarril d’un carril originari de 1848

Que després de 100 anys d’ús com a pal de telègraf o d’electricitat un dels carrils originaris del primer tren espanyol i català s’hagi pogut recuperar per a la seva museïtzació … és una bona notícia per nostre al patrimoni industrial ferroviari. Els carrils originaris van ser retirats a principis de segle XX quan es va renovar la línia i es va instal.lar la doble via. Alguns d’ells es van fer servir com a pals, i gràcies a això s’han pogut conservar uns pocs exemplars.

L’alcaldessa de Sant Pol va fer donació d’aquest carril, que es trobava al seu municipi, a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb destí al Museu del Ferrocarril. La directora del Museu, Pilar García, va voler remarcar la singularitat i importància d’aquesta donació organitzant un acte formal el passat 6 de novembre a la seu del Museu.

En els seus parlaments les dues alcaldesses van parlar de la importància del tren per als seus municipis, i Pilar García de la importància d’aquesta col·laboració, en tractar-se d’una peça tan singular. Va agraïr la generositat de l’Ajuntament de Sant Pol i també va tenir unes paraules d’agraïment per al Cercle Històric Miquel Biada, per la seva iniciativa i gestió perseverant perquè el carril acabés al museu. Van ser els vocals de la Comissió de recerca Xavier Nubiola i Josep Rovira que van establir tots els contactes necessaris a quatre bandes per que fós una realitat la recuperació del carril

carril-sant-pol

Aquí teniu el vídeo de l’acte, realitzat per Canal Blau de Vilanova. Si voleu conéixer l’origen i característiques d’aquest carril, i com va arribar a Catalunya des d’Anglaterra, llegiu això.

Ara una petita part del carril està exposat a la vitrina que hi ha darrera el Tren del Centenari, junt amb la maqueta del Sr. Fonolleda, i el tros de 6 metres s’exposarà en la nova exposició permanent que està previst inaugurar quan acabin les obres de restauració de l’antiga nau Taller de Reparacions.

donacio-via-sant-pol-vilanova-2016

Foto: Museu del Ferrocarril

, , , , ,

This article was written by admin-bi@da

Menu