I Fira Ferroviària: 157 anys de ferrocarril a Mataró, 29 d’octubre de 2005

A les 11 h. va començar a la plaça de Miquel Biada la primera Fira Ferroviària. Les autoritats i els ciutadans van visitar els expositors en els que van trobar maquetes, diversos circuits de modelisme, postals, segells, medalles, llibres i revistes relacionades amb el tren.

El Cercle Històric Miquel Biada per celebrar la creació de la primera fira ferroviària va produir una ampolla de cava amb una “xapa” personalitzada amb la locomotora “Mataró” i una etiqueta commemorativa. El eslògan de l’etiqueta, amb una foto de l’antiga estació de Mataró juntament amb els logotips dels diversos col·laboradors de la fira, era Mataró ciutat ferroviària. Hi va haver una molt bona acollida del cava del CHMB. Diverses persones van comprar caixes senceres d’aquest cava català que ja s’ha exportat a molts indrets entre els que destaquem Bordeaux, França, Madrid i Palma.

Els més menuts, van pujar totes les vegades que van voler al circuit d’un petit tren dels Amics del Ferrocarril del Masnou. Molta gent va quedar admirada del tramvia que circulava per un petit tram de via, realitzat per els Amics del Tramvia d’Argentona. El Sr. Joan Delhort va aportar reproduccions de diversos trens entre els que es trobava la reproducció del Tren del Centenari. També hi havia una altre reproducció d’aquest tren tant emblemàtic realitzada per el Sr. Francesc Fenollosa.

A les 18 h. l’alcalde de Mataró Sr. Joan Antoni Barón va dipositar l’ofrena floral al monument de Miquel Biada, juntament amb el seu equip de govern. Antoni Biada, Ricard Bonamusa i Carles Guasch, president i vicepresidents respectivament del Cercle Històric Miquel Biada, van dipositar una altra ofrena floral.

A continuació el Sr. Baron va lliurar a l’Institut Politècnic Miquel Biada dues caixes d’iniciació al maquetisme ferroviari, cedides pel Sr. Christian Lutjens de la casa Märklin. L’Institut Politècnic Miguel Biada realitzarà a partir del material entregat una maqueta controlada per ordinador en la que tindran un paper actiu els alumnes de l’Institut. Per a finalitzar els actes programats hi va haver una ballada de sardanes a càrrec de la “Cobla Ciutat de Mataró”.

Aquest acte ha estat organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Mataró, i amb la col.laboració de Märklin, Amics del Ferrocarril del Masnou, Amics del Tranvia d’Argentona i Hobbytren.

Conferència de Carles Guasch “Mataró i el progrés del ferrocarril” a la sala de Caixa Laietana, 28 d’octubre de 2005

Carles Guasch, vice-president del Centre d’Estudis Històrics del Ferrocarril Espanyol, va explicar la continuació de la línia ferroviària cap a França, un cop assolida la inauguració del primer tram entre Barcelona i Mataró: els problemes per arribar a Arenys i la competència amb la línia de Granollers, que finalment va portar a la fusió de les dues companyies.

El col·loqui va ser molt participatiu i molt interessant amb les aportacions de bastants assistents, que van preguntar perl’ample de via, la continuació de la línia cap a França, la personalitat de Miquel Biada, l’origen de la diferència entre el cognom Viada i Biada, etc. Es va lamentar l’enderroc de la casa natal del carrer d’Argentona l’agost del 2003 i es va suggerir posar una placa a l’estació sobre l’arribada del primer ferrocarril.

El Sr. Joan Antoni Barón que va presidir la conferència va ressaltar que el tren és passat, present i futur. Va indicar aspectes sobre el futur ferroviari de la ciutat de Mataró: una futura via que podria connectar Mataró amb el Vallès, i la connexió directa entre Mataró i l’estació de l’AVE de La Sagrera. La línia de Mataró, que és de les més rentables, ha de ser un transport més modern, més ràpid (actualent es triga el mateix que en època de Miquel Biada) i més directe: una connexió directa, sense baixadors on no baixa ningú, entre Barcelona i Mataró, amb només una parada a Badalona. Pel que fa al museu, va dir que en el que s’establirà a Can Marfà hi haurà un espai dedicat al ferrocarril.

I Trobada d’Història Familiar: Família Viada i Biada, 28 d’octubre de 2005

En el context de la celebració del 157 aniversari del ferrocarril, vam celebrar en el restaurant Alvariño de Mataró una trobada de la família Viada i Biada, que va reunir 80 familiars vinguts des de diversos punts d’Espanya com Palma de Mallorca, Madrid, Almeria, Navarra i Tarragona… Era la primera vegada que es celebrava una reunió d’aquesta magnitud. El més destacat és que els familiars reunits amb motiu dels avantpassats comuns, es van conèixer precisament en aquesta trobada. És curiós que quasi tots els familiars havien vingut en tren des de l’aeroport. Encara és més remarcable que un petit grup de familiars van assistir a la trobada venint en tren des de Navarra. Ens va honorar l’assistència de l’Alcalde Joan Antoni Barón, que va presidir el sopar, i de la presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero.

L’endemà els visitants van fer turisme per la ciutat, i van poder conéixer la història de Mataró gràcies a una visita guiada, que es va iniciar a l’edifici de l’Ajuntament i va acabar a la basílica de Santa Maria.

Menu