Deu anys de Fira Ferroviària

La Fira Ferroviària, iniciada el 2005, és la principal activitat pública que organitza el Cercle Històric Miquel Biada. És una manera de celebrar la inauguració del ferrocarril de Barcelona a Mataró, esdevinguda el 28 d’octubre de 1848. En aquest dia de cada any, l’Ajuntament de Mataró junt amb el Cercle Històric Miquel Biada i altres associacions dipositen una corona de flors al monument de Miquel Biada, en record de l’efemèride.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fira 2012

Coincidint amb aquesta efemèride, la Fia Ferroviària es celebra l’últim cap de setmana d’octubre. Inicialment s’ubicava a un lloc emblemàtic per al ferrocarril, la plaça Miquel Biada, al costat de l’estació de RENFE. Però aviat es va canviar a la plaça de Santa Anna, per ser més cèntrica. Vol ser un dia agradable de celebració ciutadana, de goig per recordar la fita que va posar Barcelona i Mataró per davant de totes les ciutats espanyoles. El públic és la ciutadania en general, però especialment les famílies i els afeccionats al ferrocarril, tant de Mataró com de tota la contrada.

v fira ferroviaria 2009 013

Fira 2009

En la Fira es poden visitar els estands dels expositors de tota mena d’objectes relacionats amb el tren, com col·leccionisme de segells, monedes i joguines antigues; artesania com pintura, ceràmica i ferro modelisme; llibres, jocs, cava commemoratiu… Els expositors que més han sovintejat la Fira són Joaquim Garcés  Lluís Comaposada, Jaume Fernández, Jaume Vidal, Librimport, Martí-trens, Antonio Luque, Joan Moncosí, Nicolàs Rubio , Santiago López, Enric Peres Sardà, Terrisses Guerao, Josep Julià, Kim Massaguer , Xavier Josep, Enric Roca, Amics del ferrocarril de Barcelona, Robafaves, Miracle, Xavier Vallejo, Josep Coll i Toc’s. A part hi ha hagut les parades d’entitats organitzadores: Cercle Històric Miquel Biada (amb productes culturals propis i presentació de novetats editorials de J), Marklin, Amics del Tramvia d’Argentona, Arxiu de Santa Maria.

v fira ferroviaria 2009 016

També es pot pujar gratuïtament al tren tripulat pel circuit que s’instal·la a la mateixa plaça, sense límit de viatges. Hi han col.laborat les associacions Amics del tren del Masnou, Amics del ferrocarril de l’Hospitalet, Amics del Tramvia d’Argentona amb una reproducció del tramvia, i el Centre de Modelisme Ferroviari de Sabadell que els últims anys ha portat la locomotora de vapor Cocodril que ha omplert la fira d’olor i fum de carbó.

auger fira ferroviaria

Cada any s’exposen maquetes ferroviàries (en especial de La Mataró), com la del Sr. Joan Delhort, el Sr. Fenollosa (ara al Museu del Ferrocarril de Catalunya), els Amics del Tramvia d’Argentona, Marklin, i la Facultat de Físiques UAB (maqueta d’un superconductor d’hidrogen). També es pot observar la gran maqueta modular del Grup Ferroviari de Mataró, que en el seu recorregut ofereix la reproducció de paisatges del tren al seu pas pel Maresme. L’any 2008 la societat Ferrocarrils del Maresme SL va cedir per exposar-la al bell mig de la plaça l’espectacular locomotora Krauss de 1929, que no era una maqueta sinó un tren de veritat.

v fira ferroviaria 2009 031

També s’organitza un taller infantil, amb activitats de modelisme ferroviari, pintura, modelatge…amb la col·laboració de Marklin i les il·lustradores Pilarin Bayés i Agnès Vallès. Les arts interpretatives també hi són presents amb una ballada de sardanes al vespre, interpretada per la Cobla Iluro, i el 2007 amb un concert de l’orquestra de l’IES Miquel Biada.

A mitja tarda s’atorguen els premis de la Gimcana de maquetisme ferroviari als aparadors de diverses botigues de Mataró Centre, organitzada inicialment per la Unió de Botiguers i des de 2011 pel Grup Ferroviari de Mataró, amb premis cedits per Marklin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fira 2012

La Fira Ferroviària es complementa sempre amb actes culturals com una conferència a Can Palauet a càrrec normalment d’investigadors o gestors ferroviaris, exposicions com la de Imatgeria del ferrocarril a l’Arxiu de Santa Maria el 2014, presentacions de  llibres com els de Josep Rovira, Manel Cusachs, Agnès Vallès, Ed. Mirador, i Xavier Nubiola, i fins i tot emissions especials de ràdio, com el programa de Mataró Ràdio emès des de la fira amb taula rodona in situ; i l’emissió especial de radioafeccionats des de l’estació de Mataró (1 i 2 de novembre de 2008)

Fira 2006

Fira 2006

La Fira l’han organitzat durant deu anys el Cercle Miquel Biada i l’Ajuntament de Mataró, amb la participació de moltes entitats com Comerç Mataró Centre, Caixa Laietana, Centre de Modelisme Ferroviari de Sabadell, Grup Ferroviari de Mataró, Amics del Tramvia d’Argentona, Mataró Radio, Voluntaris per al Futur, Lutjens SL. Märklin, Cobla Ciutat de Mataró, IES Miquel Biada, i Ràdio Afeccionats de Mataró i Barcelona. Amb l’objectiu de potenciar la fira i afavorir el seu creixement, el Cercle ha cedit l’organització de la Fira a l’IMPEM, ja des de 2015.

Menu