Arxitren

Arxitren és una base de dades documental i bibliogràfica referencial sobre el tema del ferrocarril de Barcelona a Mataró (1843-1848). És un projecte del Cercle Històric Miquel Biada amb l’objectiu de posar a l’abast de tothom l’accés a les fonts documentals, amb l’objectiu d’afavorir que la història d’aquest ferrocarril sigui coneguda i estudiada a partir dels documents primaris, i no només a partir de textos divulgatius que repeteixen sense aportar nou coneixement. Reuneix documents que es troben dispersos en arxius públics i biblioteques, o inaccessibles en col.leccions privades. Agraïm als seus propietaris que en en permetin fer difusió.

Arxitren proporciona informació de primera mà sobre la cerca d’accionistes, la constitució de l’empresa, l’autorització governamental, les expropiacions, les obres prèvies d’explanació, les obres de construcció, la contractació de l’enginyer i els constructors, la manca d’accionistes, el context de crisi econòmica europea, el sabotatge al ferrocarril, la inauguració, el funcionament del ferrocarril, la contractació de personal, les assemblees ordinàries… També s’inclou literatura posterior: guies de viatge o novel•les, i relats històrics sobre el ferrocarril.

Consta de cinc col.leccions: documents d’arxiu, legislació, llibres, hemeroteca i imatges. De cada  document es donen les dades identificatives, un resum del seu contingut o interès, la seva ubicació si cal, i la imatge escanejada.

L’àmbit cronològic es limita de 1843 a 1848, encara que en ocasions es poden trobar documents anteriors o posteriors.

Podeu consultar la versió actual d’Arxitren seguint aquí  l’enllaç http://biada.omeka.net/. Arxitren és un projecte en construcció: recomanem retornar-hi de tant en tant per conéixer les novetats introduïdes.

portada arxitren

 

 

 

Menu