L’origen anglès de la locomotora Mataró

Post 20 of 59
L’origen anglès de la locomotora Mataró

La locomotora nº 1, que va inaugurar la primera línia del ferrocarril Barcelona-Mataró el 28 d’octubre de 1848, batejada amb el nom de Mataró, era una locomotora de vapor saturat 1-1-1 amb tènder, una locomotora tipus Crewe que incorporava els últims avenços tecnològics. Va ser construïda a la fàbrica Jones & Potts de Newton i importada a Catalunya en vaixell.

Els precursors dels ferrocarrils i les primeres locomotores

Hi ha tota una evolució tecnològica de les locomotores des de l’inici dels ferrocarrils a les zones mineres del Regne Unit, a principis del segle XIX, fins a la locomotora Rocket, i la inauguració del ferrocarril Liverpool-Manchester, el 15 de setembre de 1830. En aquest recorregut hi hagué tres personatges clau:

Richard Trevithick va ser l’enginyer anglès que va inventar la locomotora Penydarren, el primer ferrocarril a vapor, l’1 de febrer de 1804. Altres inventors van seguir millorant aquest tipus de locomotores que pesaven unes 5 tones i només arribaven a uns 5 ó10 km/h. Eren utilitzades per arrossegar els vagons de les mines de carbó.

planolrocket

L’ enginyer anglès George Stephenson és el pare del ferrocarril modern, com a principal inventor de la Rocket, guanyadora de la Prova de Rainhill, Anglaterra, el 8 d’octubre de 1829. Gràcies a la combinació de l’injector d’escapament i la caldera multi-tub, la Rocket va ser la primera locomotora en assolir 56 km/h, mai vist !.

L’enginyer civil anglès Robert Stephenson i el seu pare George Stephenson van fundar la primera empresa constructora de locomotores. Els tipus Planet 1-1-0 i Patentee 1-1-1 ó 1-2-0 van ser els models copiats arreu per molts constructors de l’època.

Trevithick

Richard Trevithick (1771-1833)

GeorgeStephenson

George Stephenson (1781-1848)

robertstephenson

Robert Stephenson (1803-1859)

Aquests tres enginyers van realitzar l’invent, però altres el van perfeccionar.

 

locke

Joseph Locke (1805-1860)

Joseph Locke, enginyer civil anglès, va ser director de molts projectes al Regne Unit i per tot el continent europeu. Destaquen els projectes dels primers ferrocarrils de França (1843), Espanya (1848) i Holanda (1856). Era enginyer en Cap de la Grand Junction Railway (1837), després englobada a la London & North Western R. (1846), i també la de la London & South Western R. (1840). Sota la seva direcció es va crear la locomotora Crewe.

El tipus Crewe

Crewe és el topònim de la ciutat anglesa del Chesire on es va desenvolupar una nova tecnologia. Aquest petit poble va créixer als anys 1830 gràcies a que allà es creuaven els ferrocarrils  Manchester-Birgmingam i el Grand Junction. Cap a 1840  la línia Grand Junction Railway hi va traslladar el seu taller de reparacions fins aleshores a Edgehill prop de Liverpool, amb la novetat que no només repararien locomotores sinó que també les fabricarien.

A lithograph of Crewe station, Cheshire, 1848. This was one of fifteen scenes of the London & North Western Railway produced by the artist and lithographer A F Tait, and published by Bradshaw and Blacklock in Manchester. Before the coming of the railways Crewe was a small hamlet. However, in the 1830s it became the junction of the Chester & Crewe Railway, Manchester & Birmingham Railway, and the Grand Junction Railway. The hamlet quickly expanded and the surrounding land was used as the site of its locomotive and carriage works.

Litografia de A F Tait de l’estació de Crewe el 1848

A Crewe van coincidir tres enginyers Locke, Buddicom i Allan que són els pares de la locomotora tipus Crewe. El tipus Crewe va ser desenvolupat el 1843 com una necessitat per a millorar les locomotores Patentee, que presentaven elevades despeses de manteniment per la seva fragilitat. La principal innovació consistia en els cilindres inclinats que permetien una millor conducció a les curves i evitava avaries.

columbine.jpg

El 1845, aquest tipus de locomotores Crewe es trobava totalment perfeccionat. La Columbine 1-1-1 va ser la primera d’aquest tipus amb totes les seves innovacions, i va estar en fabricació durant més de 15 anys. Es conserva al Science Museum de Londres, pesa unes 20 Tm i podia assolir fins a 90 km/h.

Aquest tipus és la que Locke i Buddicom van portar a França on Buddicom va instal·lar una fàbrica pel París-Le Havre. I és també la es va portar a Barcelona.

La fàbrica Jones i Potts a Newton

Abans de la creació dels tallers de Crewe, existia a Newton, un poble proper (després dit Earlestown dins Newton-le-willows), on des de 1833 hi havia la Viaduct Foundry, creada al 1833 per Jones, Turner i Evans, per la fabricació de bombes a vapor de bombeig de les mines, però també va fer moltes locomotores; de fet, tenia rails que enllaçaven amb la línia ferroviària des de la fàbrica a l’extrem est del Viaduct Sankey, que donava el nom a la fàbrica. Va ser refundada al 1846 per John Jones i Arthur Potts, època en que s’hi van construir les quatre locomotores catalanes. Aquesta fàbrica també va acabar com a propietat de la LRWR des de 1853 (en explotació fins 1964!).

És a aquesta fàbrica que la Companyia del Ferrocarril de Barcelona a Mataró va comprar les quatre locomotores inaugurals.

La locomotora Mataró

En definitiva, el ferrocarril Barcelona-Mataró es va inaugurar, el 28 d’octubre de 1848 amb 4 locomotores idèntiques tipus Crewe 1-1-1, com la Columbine, del constructor anglès Jones & Potts, batejades Mataró, Barcelona, Catalunya i Besós.

loco 1

Locomotora Hero amb tènder, nº 192 de gener de 1848, del mateix tipus que la Mataró en els seus colors originals

loco 2

Si voleu seguir la història cliqueu aquí.

 

 

 

, , ,

This article was written by admin-bi@da

1 comment:

Toni20 mayo, 2014 at 21:45Reply

Estamos inmersos en una crisis y tenemos que cambiar para salir de ella. Todo cambio es duro y difícil, pero es el camino. Los cambios en el ferrocarril supusieron un gran avance. A base de cambios la sociedad mejora. De hecho desde punto de vista empresarial hay, cambios estratégicos, cambios funcionales y cambios de servicios. Si la gente cambia y hace las cosas de forma diferente saldremos de la crisis. Si hacemos las cosas de la misma forma cada vez nos quedaremos con menos mercado.

La evolución de la maquinaria hasta la Crewe pasa por grandes cambios como el concepto de que la máquina de vapor no tiene esta fija sino que podía ser móvil, o la orientación inclinada de los cilindros que permitió potenciar la velocidad del ferrocarril. Ello iba unido a grandes cambios en la mentalidad… qué gráfica resulta aquella imagen de unos carruajes de tren estirados por caballos mediante unas cuerdas largas.

Menu
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE