Nens i trens: els trens de joguina, exposició al Museu de Cabrils

Post 11 of 73

Una joguina representa la visió que la societat fa d’ella mateixa, materialitzada en un objecte en miniatura, per compartir-la amb els seus infants, amb una funció lúdica i didàctica. Per tant, es tracta d’un objecte de gran valor històric, digne de ser catalogat i documentat. Aquest fet reconegut inicialment per col·leccionistes, ha portat a l’apertura de molts museus de joguines arreu del món, que desperten molt d’interès i records nostàlgics als més grans. En primer lloc, trobem nines i soldadets de plom, seguint els estereotips de gènere imposats per la societat d’èpoques passades.

Es amb l’arribada de la primera revolució industrial, en que apareix el ferrocarril a mitjans del segle XIX, com a màxim exponent de la tecnologia. En aquest context, el tren de llauna litografiada a escala 0, serà el joguet estrella dels nens durant la primera mitat del segle XX, si be les nenes continuaran amb nines i cuinetes. Per Reis, tots els aparadors de les botigues i grans magatzems s’omplien de capses i maletins amb les peces necessàries per muntar un circuit amb vies per on fer anar el tren a corda o elèctric. Es mostraven cartells anunciadors d’un mon fantàstic ple de trens, que no es corresponia amb el contingut real, però els nens abans sembla que eren més innocents i no se’n adonaven. Destaquen pel seu gran atractiu, els cartells de la casa Payá, dibuixats per artistes de la reconeguda escola valenciana, que per primer cop mostraren a les nenes jugant a trens, tot un avanç en la igualtat i integració de sexes.

Museu Trens i Home Sac

La manca d’espai a la llar, porta a la introducció d’escales més petites com les populars H0 i N, però ja tindran de competir amb altres joguines emergents. La aparició del scalextric als anys 1960, li pren gran part del protagonisme principalment per la novetat de fer carreres amb altres, tot controlant la velocitat del vehicle amb un comandament. A finals del segle XX els videojocs inicien un canvi tecnològic que encara està en evolució, sent la última novetat les ulleres de realitat virtual, i com s’ha dit al principi, es reflex de l’alt grau de innovació de la societat actual, que dóna satisfacció tant als infants, com als adults, per allò de que conserven un nen al seu interior.

Al Museu Col·lecció Municipal de Cabrils del 17 de febrer fins al 18 de març de 2018, s’ha volgut recollir en una exposició aquest moment de glòria dels trens de joguina, sense oblidar la relació de la joguina amb l’art, amb un recull de postals romàntiques i felicitacions de Nadal i Any Nou, tot plegat sota el títol “Trens que venen per vies d’il·lusions”.

 

L’exposició TRENS QUE VENEN PER VIES D’IL·LUSIONS, comisariada per Josep Rovira a partir de la co.lecció de Xavier Nubiola de Castellarnau, serà visitable al Museu Col·lecció Municipal de Cabrils del 17 de febrer fins al 18 de març de 2018. A la conferència inaugural “L’Home del Sac, nens i trens” s’explicarà l’origen ferroviari d’aquest personatge espanta nens del folklore català, dissabte, 17 de febrer de 2018 a les 19 h.

tren reis

This article was written by admin-bi@da

Menu
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE