Els gegants de Barcelona visiten Mataró

Post 66 of 103
Els gegants de Barcelona visiten Mataró

En ocasió de les festes de Sant Simó el seguici popular de Barcelona visitarà la família Robafaves de Mataró, que els oferirà una festa especial diumenge 23 a l’ermita marinera de Sant Simó. Aquesta visita és l’amistosa resposta a la visita que els gegants de Mataró i la seva comparsa van fer a Barcelona el passat mes de febrer, per la festa de Santa Eulàlia, en què van ser dignament hostatjats al Palau de la Virreina. El seguici popular de Barcelona es quedarà una setmana a Mataró, i se’ls podrà visitar a l’Ateneu que els ha cedit la Fundació Iluro entre el 24 d’octubre i l’1 de novembre.

Una de les activitats organitzades pels amfitrions és el conta contes «Els gegants del Pi van de festa a Mataró», que explica l’origen d’aquest intercanvi de visites amistoses i que està basat en unes anotacions de Joan Amades i en notícies dels diaris de l’època,

Corria l’any 1840 i pico, que Robafaves i la Geganta van encarregar a l’eixerit Miquel Biada que fes venir com fos a les festes de les Santes els gegants de Barcelona. Aquests gegants feien el ronso perquè havien de venir en diligència i era molt pesat. La idea de’n Biada va ser construir un nou mitjà de transport tan ràpid i còmode, el ferrocarril, que fes agradable viatjar. D’aquesta manera l’any 1851 els gegants de Barcelona van pujar al tren en un viatge memorable i emocionant per passar uns dies de gran festa amb els seus amics de Mataró. Des de llavors Robafaves porta amb orgull la medalla de’n Biada i el considera un dels seus nans preferits.

dsc02886 dsc02871

Les Santes d’aquell any van ser desbordants perquè hi van venir no només els gegants sinó gran nombre de barcelonins qua aprofitaven aquest nou mitjà de transport tan eficient. Fins i tot es van posar trens especials per atendre l’afluència de visitants. Un diari de Barcelona ho explicava així: «Este año [1851] ha sido uno de los que ha habido más concurrencia en la vecina ciudad de Mataró con motivo de su fiesta mayor. El domingo y lunes los trenes del ferrocarril iban atestados de pasajeros que marchaban a disfrutar de la festividad; pero lo que llamó la atención fue el último tren que salió de Mataró a las ocho y media de la noche, compuesto por dos locomotivas y 36 coches llenos de pasajeros, que se calcula en unos 1500».
capgros Biada cara

En Biada, a qui devem la idea de portar el tren a Mataró, és un nan seriós però de bon caràcter, com demostra que sempre que el deixen es diverteix amb els seus amics Jonas i Mataties i es posen a ballar la seva rumbeta preferida. Amb motiu de la seva visita a Barcelona l’hivern passat li vam fer una entrevista en què descrivia la construcció del primer tren com un «un episodi fabulós» i que estava «encantat de ser capgròs, em permet seguir viu en el meu poble, participar en les seves festes, saludar la mainada i veure com va creixent…un gran privilegi».

El conta contes, tindrà lloc el dimecres 26 a les 17:30 a l’Ateneu de la Fundació Iluro (carrer de la Riera 92), i a continuació hi haurà jocs i activitats de pintura. El Cercle Històric Miquel Biada amb aquesta activitat permet als infants comprendre la innovació que va suposar el ferrocarril d’una manera divertida, posant en contacte dos grans tradicions i passions mataronines: els gegants i el trenc.

This article was written by admin-bi@da

Menu