Cercle Històric Miquel Biada

Nota de premsa

Cercle Històric
Miquel Biada


Tel: 93 532 20 20

"Casal Aliança"
"Amics de la Ciutat de Mataró"
Bonaire 25 pis 2º
Mataró

Antoni Biada, president del Cercle Històric Miquel Biada

Foto: Alfonso Montagut

Vull agrair la col·laboració de tot aquells que han fet possible l'acte de constitució del Cercle Històric Miquel Biada que celebrem avui.

En primer lloc a Sixte Moral, alcalde de Vilanova i la Geltrú, que ens honra amb la amabilitat de presidir l'acte. A Joan Antoni Baron, alcalde de Mataró, de qui ens entusiasma la excel·lent predisposició i voluntat de treballar junts. Ens reconforta tenir l'honor de comptar amb tant important institució com és l'Ajuntament de Mataró.

A la Sra. Pilar Garcia, Directora del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú. No només ens ha cedit el local sinó que ens ha orientat amb la seva experiència; la seva amabilitat ha fet que ens sentim com a casa nostra.

I a les dos institucions Amics de Ciutat Mataró i Centre d’Estudis Històrics del Ferrocarril Espanyol, entre les que la família Biada ha fet de pont. Amb les dues entitats hem sintonitzat des de un inici amb la idea de crear el Cercle Històric Miquel Biada, i ens han donat molta empenta. El nostre sincer reconeixement per ser impulsors d’aquest Cercle, cadascú aportant el seu bagatge.

Agraïm al president dels Amics de la Ciutat Mataró, Francesc Robert poder contar amb una institució que treballa per conservar la història de Mataró; una mostra és el vídeo que hem vist fa uns moments. D’una forma molt especial, a Ricard Bonamusa, vice-president d’aquesta entitat, que te una energia i una força incombustible, la qual personalment admiro. Al president del Centre d’Estudis Històrics del Ferrocarril Espanyol, Ricard Oliver, que tant treballa per la història del ferrocarril. I a Carles Guasch, vice-president, del qual m’agradaria destacar la capacitat de treball, que personalment admiro.

Agraïm la presència entre el públic de tots els descendents de impulsors, enginyers, maquinistes, etc. Els felicitem per haver mantingut la memòria del ferrocarril durant més de 150 anys. Agraïm la presencia de família Viada; és igual si s’escriu amb be de Barcelona o amb ve de València, som la mateixa família. També tenim l’honor de tenir entre nosaltres a la família Carrera, descendent de l’enginyer que va participar activament en el ferrocarril Barcelona-Mataró, i que va tenir un paper actiu en la perforació del túnel de Montgat, la que es va dir “la Foradada”. I la família Gumà també és aquí representada.

Agraïm als anònims, a les persones que han aportat el seu gra de sorra col·laborant, ajudant, en el Cercle. Aquestes persones són moltes. Especialment vull fer menció a la col·laboració entre línies ferroviàries. Han col·laborat en aquest Cercle persones amb molta energia de la línia Barcelona - Ripoll - La Tour de Carol.

M’agradaria fer una comparativa de la societat actual amb la societat dels nostres avantpassats fa uns 150 anys. Avui per noves tecnologies s’entén Internet. Fa 150 anys per noves tecnologies s’entenia “El vapor”. Internet és una revolució. “El vapor” va ser una revolució.

La revolució d’Internet ens ha aportat una millora de les comunicacions virtuals. La revolució del vapor ens va aportar una millora de les comunicacions reals. El trajecte Mataró Barcelona es va fer en només 37 minuts. Tot un rècord per l’època. Es deia que amb el ferrocarril era possible dinar a Barcelona i sopar a Mataró. Però a més el tren va aportar seguretat. En aquella època els camins estaven plens de bandolers. Alguns d’ells famosos per las seves malifetes. Un altre aspecte molt positiu va ser la innovació econòmica; les persones van ser conscients que unint els seus capitals podien fer moltes coses. En aquell moment les persones s’adonen que juntes poden fer una obra. Les empreses ferroviàries es van fer de petis accionistes. Es en aquesta època en la que es creen les primeres empreses, el que avui entenem S.A. societats anònimes.

Tots nosaltres hem assistit a la revolució d’Internet. La pàgina web va néixer al 1992, l’any de les olimpíades de Barcelona. Fa pocs anys! Tots els nostres avantpassats van assistir a la revolució del vapor. Uns van ser promotors, altres accionistes, altres enginyers, altres maquinistes i altres només miraven.

És important conèixer la història, ja que la història la han fet persones, que amb el seu treball, han fet futur, construint-nos el país. Si volem conèixer cap a on anem, es molt important conèixer la nostra història. Avui en dia es va molt ràpid per això és molt important tenir referents.

Valoro molt positivament la sensibilitat històrica de les institucions i ajuntaments. Ja que amb coneixent la nostra història es pot fer país.

Objectius
El Cercle pretén ser un referent públic d’informació sobre els inicis dels nostres ferrocarrils.
Concretament, té tres objectius:
1. Promoure la investigació rigorosa sobre el nostre primer tren. La difusió és gran, però la investigació no està actualitzada. Proposem un retorn als textos, un estudi de totes les persones implicades en la gran tasca, una anàlisi de l’impacte del ferrocarril en el seu moment, etc.
2. D’altra banda, en un sentit molt més ampli, pretén dur a terme una important tasca de difusió i commemoració del gran avanç que va representar el primer ferrocarril de la Península.
3. Promoure la creació d’un museu a la ciutat de Mataró, complementari amb d’altres, en col·laboració amb l’Ajuntament i d’altres institucions.

Per rebre informació regular sobre les activitats del Cercle. Us podeu inscriure en la pàgina web www.biada.com.

© 1999 2008 - Cercle Històric Miquel Biada - tots els drets reservats - disseny web www.einnova.com