Activitats 2008

IV Fira Ferroviària, 160 anys de ferrocarril a Mataró, 25 d’octubre

Conferència de Jordi Julià Sort “El futur del ferrocarril al Maresme”, 24 d’octubre

I Gincama de ferromodelisme de Comerç Mataró Centre

Ofrena floral al monument de Miquel Biada, 28 d’octubre

Didàctica del tren a les escoles per Sant Jordi: Conta-contes “Els Gegants del Pi van de festa a Mataró”, del 21 d’abril al 30 de maig de 2008

Activitat al Museu del Ferrocarril de Vilanova i La Geltrú: Conta-contes “Els Gegants del Pi van de festa a Mataró”, 6 d’abril

Detall de les activitats

Emissió especial de ràdio a càrrec dels Ràdio Afeccionats de Mataró i Barcelona, 1 i 2 de novembre

Els dies 1 i2 de novembre del 2008 un grup de Radioaficionats de Mataró ha activat tres estacions de ràdio just enfront de l’estació de ferrocarril per commemor els 160 anys del primer ferrocarril a Espanya, linea de Barcelona-Mataró, durant 48 hores.

Els Radioaficionats han dissenyat una targeta especial commemorativa en homenatge a Miquel Biada, que han enviat als corresponsals que han aconseguit comunicar amb la nostra estació, el que els serveix per a record de tal homenatge. També han concedir diferents diplomes pel contacte confirmat amb 50 diferents estacions de ferrocarril d’arreu del món. Tot això ha estat possible gràcies a un grup d’uns 30 radioaficionats de Mataró als quals s’han afegit altres de la comarca.

També els radioaficionats de Barcelona s’han sumat a tal idea i han instalat en l’estació de França altra estació de ràdio.

Telecomunicacions ha concedit dos indicatius especials sols per a tals esdeveniments. Per a l’estació de Mataró EH3MB (“MB”de Miquel Biada), i per a Barcelona EH3BM (“BM” de Barcelona-Mataró ). En total, els radioaficionats que han participat en tal celebració, han aconseguit 3000 diferents comunicacions, amb 52 països diferents.

La importància mundial d’activar la primera estació d’Espanya, així com el no haver estat aquesta mai “en l’aire”, ha ocasionat que a Internet, desenes de pàgines de tot el món han difós tal informació.

Aquesta activitat ha rebut el suport i col·laboració del Cercle Històric Miquel Biada i de l’Ajuntament de Mataró.

IV Fira Ferroviària, 160 anys de ferrocarril a Mataró

De nou la Fira Ferroviària ha estat un èxit de participació popular, fet que demostra l’interès i estima dels mataronins al tema del tren, que ha configurat la vida i fesomia de la ciutat des de fa 160 anys.

La IV edició de la Fira Ferroviària ha aportat com a novetat la participació de Comerç Mataró Centre, que ha organitzat una gimcana ferroviària oberta a tots els mataronins. Els participants havien de recòrrer determinants establimenbts i respondre a una pregunta sobre la maqueta instalada en ela aparadors. A la tarda s’han sortejat a l’estant de Comerç Mataró Centre 10 caixes d’iniciació al maquetisme cedides per MARKLIN entre els participants que hen encertat totes les respostes. Enhorabona als guanyadors!

Altra novetat d’aquesta any, molt espectacular, ha estat l’exposició a la plaça de Santa Anna d’unalocomotora de vapor perfectament conservada, propietat de Ferrocarrils del Maresme SL., anomenada Krauss i costruïda al 1929. Ha suscitat molt interès, i gràcies al seu perfecte estat de conservació els visitants han pogut compendre els seus components i funcionament.

Mataró Ràdio també ha volgut fer-se present en aquest dia i ha realitzat l’emissió de tot el dia en directe des del seu estant a la plaça. Els visitants han pogut conèixer millor com es treballa a la ràdio. A la tarda s’ha fet un taula rodona sobre el ferrocarril mataroní en la que han participat Manel Cusachs, Antoni Segarra i Toni Biada.

Hi ha hagut nous i destacats expositors. A part de Comerç Mataró Centre i Mataró Ràdio, han organitzat un estand per primera vegada a la fira la llibreria Robafaves i l’associació Amics del Tramvia d’Argentona. I com altres anys, hi ha hagut expositors de tota mena de productes relacionats amb els trens: medalles, pintures, postals, xapes, ceràmica, llibres, joquines, etc. Destaquem la presència molt valorada de la magnífica reproducció del tren que va fer el primer trajecte entre Barcelona i Matarói l’any 1848, amb la locomotora Mataró, propietat del Sr. Fenollosa.

També aquest any nens i adults han pogut pujar al tramvia en miniatura que rememora l’antic tramvia de Mataró a Argentona, en un petit tram de via que ha muntat l’associació d’Amics del Tramvia d’Argentona. I els nens han participat massivament i amb entussiasme an els Tallers infantils de dibuix i modelisme.

Didàctica del tren a les escoles: Conta-contes “Els Gegants del Pi van de festa a Mataró”, de 21 d’abril a 30 de maig de 2007

S’han beneficiiat de l’activitat 20 grups de nens de Cicle Inicial de Primària de 9 escoles de Mataró: Camí del Cros, Josep Manuel Peramàs, Rocafonda, Tomàs Viñas, Escola Cor de Maria, Escola Pia, Angeleta Ferrer, Anxaneta i Menendez Pelayo. S’ha presentat com una activitat complementària de la Diada de Sant Jordi.

L’activitat te la finalitat de difondre el coneixement entre els infants del del context de l’època i el procés de construcció el ferrocarril. Un desig del Gegant Robafaves és el que motiva tota la narració. Després de l’explicació del conte s’ha encetat en totes les ocasions un interessant col.loqui on  els nens han preguntat tot allò que els encuriosia d’aquesta història. En molts casos ho han relacionat amb el tema dels transports; han estat estrella els comentaris tipus “el meu avi quan era petit…” referents als importants canvis tecnològics de l’ultim segle o “jo vaig anar en tren…”.

La narració ha estat recolzada per la projecció d’imatges i refermada per activitats d’aplicació consistents en colorejar dibuixos i confeccionar el trencaclosques “El tren de Mataró”. Tot el material emprat és de creació del Cercle. Cada centre ha rebut gratuïtament 10 contes i 5 trencaclosques, amb la intenció que no falti mai el material didàctic necessari per explicar aquest tema. Això ha estat possible gràcies al patrocini de l’Ajuntament de Mataró.

Els mestres han expressat la seva satisfacció per l’activitat. Hi trobareu més detalls a la programació.

Activitat al Museu del Ferrocarril de Vilanova i La Geltrú: Conta-contes “Els Gegants del Pi van de festa a Mataró”, 6 d’abril de 2008

El Cercle Històric Miquel Biada col.labora en la seva tasca de difusió cultural amb el Museu del Ferrocarril de Vilanova i La Geltrú. Durant el curs 2007-2008 l’activitat del Conta-Contes ha estat inclosa en el Pla d’Animació Educativa que elabora anualment la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

El primer diumenge de primavera la Sala d’Actes del Museu es va omplir de gom a gom. La Sra. Ana Grande va presentar el nou espectacle: la lectura teatralitzada del conte “Els Gegants del Pi van de festa a Mataró”. Després les famílies van sortir al jardí per pujar al Tren del Centenari (rèplica de la locomotora pionera Mataró) que com cada primer diumenge estava encès. Finalment, en un vagó-taller que el museu utilitza coma a aula, molts dels infants van pintar dibuixos relacionats amb el conte. 

Menu